Evropa kërkon gazin afrikan

Evropa tani po shqyrton se si vendet afrikane të pasura me gaz mund të ndihmohen për të rritur prodhimin dhe eksportet në vitet në vijim. Vendimi i Bashkimit Evropian në fillim të këtij viti që të gjitha investimet e gazit natyror janë të barabarta me investimet në energjinë “e gjelbër” sinjalizon se gazi afrikan konsiderohet i qëndrueshëm

Afrika parashikohet në mënyrë konservatore të arrijë kulmin e prodhimit të gazit në 470 miliardë metra kub (Bcm) deri në fund të viteve 2030, ekuivalente me rreth 75% të sasisë së pritshme të gazit të prodhuar nga Rusia në 2022, sipas hulumtimit Rystad Energy. Në fillim të marsit, Bashkimi Evropian njoftoi se synon të reduktojë varësinë e tij nga gazi rus me dy të tretat vetëm deri në fund të këtij viti dhe aktualisht po shkon drejt një krize furnizimi që do të jehojë në mbarë globin. Edhe me numrin e projekteve të gazit që po zhvillohen ose aktualisht janë të vonuara, Afrika ka ende një potencial të konsiderueshëm prodhimi. Kontinenti parashikohet të rrisë prodhimin e tij të gazit nga rreth 260 Bcm në 2022 në 335 Bcm deri në fund të kësaj dekade. Nëse operatorët e naftës dhe gazit vendosin të rritin paraprakisht projektet e tyre të gazit në kontinent, prodhimi i gazit natyror afër dhe afatmesëm nga Afrika mund të tejkalojë parashikimet e mësipërme konservatore. Rusia ka qenë historikisht furnizuesi dominues i gazit natyror në Evropë, me një mesatare prej rreth 62% të importeve të përgjithshme të gazit në kontinent gjatë dekadës së fundit. Afrika ka qenë gjithashtu një eksportues i qëndrueshëm i gazit në Evropë gjatë asaj kohe, me një mesatare prej 18% të importeve evropiane të gazit që vijnë nga Afrika.

Projektet në Afrikë, megjithatë, shihen historikisht si me rrezik të shtuar dhe mund të vonohen ose të mos sanksionohen për shkak të kostove të larta të zhvillimit, sfidave në aksesin e financimit, çështjeve me regjimet fiskale dhe rreziqeve të tjera mbi tokë. Sinjalet e fundit nga kompanitë kryesore të naftës dhe gazit si BP, Eni, Equinor, Shell, ExxonMobil dhe Equinor tregojnë, megjithatë, një ndryshim në strategjinë drejt investimeve të mëtejshme në Afrikë, me disa projekte që më parë ishin të ngrira, duke përfshirë gazin natyror të lëngshëm (LNG) projektet, pasi ata konsiderojnë rifillimin ose përshpejtimin e projekteve të mbetura më parë si përgjigje ndaj rritjes së kërkesës globale.

Advertisements

“Situata gjeopolitike në Evropë po ndryshon peizazhin e rrezikut globalisht. Ndërsa flukset e LNG nga SHBA janë të konsiderueshme, kërkesa është shumë më e lartë. Importuesit aziatikë dhe evropianë do të duhet të marrin në konsideratë prioritetet afrikane ndërsa zhvillojnë projekte, pasi shumë prodhues afrikanë po fokusohen në furnizimin me energji në vend, si dhe në tregjet ndër-afrikane, së bashku me furnizimin me tregjet globale. Infrastruktura ekzistuese e tubacioneve nga Afrika Veriore në Evropë dhe marrëdhëniet historike të furnizimit me LNG e bëjnë Afrikën një alternativë të fortë për tregjet evropiane, pas ndalimit të importeve ruse”, thotë Siva Prasad, analist i lartë në Rystad Energy. Kombet afrikane që kanë qenë historikisht furnizues të gazit në Evropë, janë në pozitë të mirë për të rritur eksportet e tyre. Avantazhi i Afrikës është se ajo tashmë ka tubacione ekzistuese të lidhura me rrjetin më të gjerë evropian të gazit. Eksportet aktuale të tubacioneve nga Afrika në Evropë kalojnë përmes Algjerisë në Spanjë dhe nga Libia në Itali. Bisedimet për tubacionet në distanca të gjata që lidhin fushat e gazit në Nigerinë Jugore me Algjerinë nëpërmjet tubacionit të gazit Trans Saharan (TSGP) dhe Gazsjellësit në det të hapur të Nigerisë Maroko (NMGP) janë rritur në muajt e fundit. Ndërsa TSGP synon të përdorë tubacionet ekzistuese nga Algjeria për të hyrë në tregjet evropiane, NMGP synon të zgjasë tubacionin ekzistues të gazit të Afrikës Perëndimore (WAGP) deri në Evropë përmes vendeve bregdetare të Afrikës Perëndimore dhe Marokut. Më tej, eksportet afrikane të LNG-së kanë ardhur kryesisht nga Nigeria dhe Algjeria, me vëllime më të vogla nga Egjipti, Angola dhe një pjesë nga Guinea Ekuatoriale. Për më tepër, zbulimet në shkallë të gjerë në det të hapur në Mozambik, Tanzani, Senegal, Mauritania dhe Afrika e Jugut kanë potencialin të japin eksporte shtesë të gazit natyror pasi të zhvillohen.

Evropa tani po shqyrton se si vendet afrikane të pasura me gaz mund të ndihmohen për të rritur prodhimin dhe eksportet në vitet në vijim. Vendimi i Bashkimit Evropian në fillim të këtij viti që të gjitha investimet e gazit natyror janë të barabarta me investimet në energjinë “e gjelbër” sinjalizon se gazi afrikan konsiderohet i qëndrueshëm. Kriza e furnizimit e nxitur nga interesat e sigurisë mund ta shtyjë Evropën të financojë projekte që do të ndihmojnë gjithashtu me përballueshmërinë e energjisë në shtëpi. Për shembull, Evropa mund të jetë një financues kryesor i projektit të propozuar TSGP prej 13 miliardë dollarësh.

NJË NXITJE PËR GAZIN E PAKONTRAKTUAR NË SENEGAL-MAURITANI

Shefi ekzekutiv i BP Bernard Looney ka thënë se vendimi për të dalë nga Rusia nuk është vetëm gjëja e duhur për t’u bërë, por është gjithashtu në interesat afatgjata të kompanisë. Gjigandi i Mbretërisë së Bashkuar kohët e fundit rezervoi tarifa para taksave prej 24 miliardë dollarë dhe 1.5 miliardë dollarë në rezultatet e tij financiare të tremujorit të parë 2022 për shkak të vendimit të tij për t’u tërhequr nga Rusia. Kompania po shikon tani projektet afrikane për të shfrytëzuar mundësinë për të synuar tregjet evropiane me furnizime me gaz. BP ka disa projekte të mëdha gazi në Senegal dhe Mauritani – projektet Greater Tortue Ahmeyim (GTA), Yakaar-Terenga dhe BirAllah LNG. Vëllimet e LNG-së nga 2.5 milion ton në vit (tps) GTA lundruese LNG (FLNG). Faza 1 tashmë janë shitur dhe një pjesë e gazit nga Yakaar do të përdoret si lëndë ushqyese për termocentralin e Senegalit. Ndërkohë, gazi nga GTA LNG Faza 2, gazi i mbetur nga Yakaar–Teranga dhe BirAllah janë ende të pakontraktuara dhe këto vëllime mund të përfitojnë nga ai që pritet të jetë një treg i kufizuar nga furnizimi i LNG në vitet e ardhshme. GTA FLNG Faza 2 ka një kapacitet të planifikuar prej 2.5 milion tpa, ndërsa objektet Yakaar–Teranga dhe BirAllah LNG mund të kenë një kapacitet prej 10 milion tpa. Sidoqoftë, inxhinieria dhe dizajni i pjesës së përparme (FEED) në Yakaar–Teranga, i cili filloi në nëntor 2021, do të përcaktojë kapacitetin përfundimtar për projektin dhe BP po kryen gjithashtu studime për të parë nëse do të përshpejtojë zhvillimin e Bir. Projekti synon shitjet në Evropë. Ashtu si BP, kompanitë e tjera të mëdha gjithashtu mund të shikojnë drejt portofoleve të tyre të gazit afrikan për të adresuar deficitin e mundshëm të furnizimit me gaz.

ENI PLANIFIKON TË RRISË GAZIN AFRIKAN NË ITALI

Majori italian Eni ka thënë se mund të lehtësojë varësinë e Evropës nga gazi rus në një masë përmes furnizimit nga projektet e saj afrikane, duke përfshirë në Algjeri, Egjipt, Nigeri, Angola dhe Kongo-Brazzaville. Në muajin e kaluar, Italia, në bashkëpunim me Eni, nënshkroi marrëveshje për të rritur importet e gazit nga vendet e Afrikës Veriore të Algjerisë dhe Egjiptit, dhe më pas së fundmi, dy marrëveshje të tjera për furnizimin me gaz me dy vende të Afrikës Sub-Sahariane, Kongo-Brazzaville dhe Angola. Kombe të tjera afrikane ku Eni mban portofole të rëndësishme në rrjedhën e sipërme, në anën e pasme të të cilave autoritetet italiane mund të nënshkruajnë potencialisht marrëveshje të lidhura me gazin, përfshijnë Mozambikun, Nigerinë, Gana, Bregun e Fildishtë dhe Libinë. Nigeria aktualisht është në proces të rritjes së kapacitetit në projektin e Nigerisë LNG nga 22 milion në 30 milion tpa përmes skemës së saj Train 7 dhe debottlecking, dhe Eni është një palë e interesuar në shumë fusha në rrjedhën e sipërme që ofrojnë gaz ushqimor për uzinën LNG, si dhe në fabrikën e përpunimit.

RI-FOKUSIMI PËR ASETET LNG TË MOZAMBIKUT DHE TANZANISË

Equinor, ExxonMobil dhe Shell, si BP, kanë portofol të rëndësishëm LNG në Afrikë që ende nuk janë zhvilluar, dhe ata mund të shikojnë në këto burime masive të gazit për të kundërshtuar deficitin e mundshëm të furnizimit me gaz në të ardhmen. ExxonMobil ka 25% të aksioneve në Zonën 4 në Mozambik, me potencial të konsiderueshëm për të shtuar trena të mëtejshëm zgjerimi. Mozambiku pritej të përfitonte nga masa e BE-së për të klasifikuar investimet e gazit si të gjelbra, edhe pasi një kryengritje islamike në provincën e pasur me gaz Cabo Delgado kishte paralizuar investimet e planifikuara. Skenari aktual i një krizë të mundshme të furnizimit me gaz mund ta shohë vendin të përshpejtojë zhvillimin e burimeve të tij të gazit. Tërheqja e majorit amerikan nga Rusia mund të çojë në sanksionimin e saj përfundimisht të skemës së parashikuar të Rovuma LNG në Mozambik.

Largimet e shpallura nga Rusia nga ana e madhe anglo-holandeze Shell dhe gjiganti norvegjez i kontrolluar nga shteti Equinor mund të shohin që çifti të ripërqendrohet në zhvillimin e ngecur prej kohësh të LNG në Tanzani. Rritja e kërkesës për gaz natyror e nxitur nga lufta e vazhdueshme në Ukrainë dhe tërheqjet nga furnizimet ruse mund të nxisin gjithashtu një fokus të rinovuar në kërkimin dhe zhvillimin në Nigeri për të ushqyer këto eksporte LNG për një periudhë të zgjatur. Projekte të tjera të shumta në kontinent mund të ndiqen me shpejtësi për të rritur eksportet e gazit.