Everesti mund të mos jetë aq i lartë sa mendojmë – Kina do të realizojë matje të reja

16

Anketuesit dhe alpinistët kinezë planifikojnë të nisen në një ngjitje për në majën e malit Everest të Mërkurën në përpjekjen e fundit për të matur lartësinë e saktë të malit më të lartë në botë. Matja e Kinës në kulm si pjesë e një studimi shkencor gjithëpërfshirës mund të përmirësojë më tej matjen e saj të mëparshme prej 8,844.43 metra (29,017.2 këmbë), bërë në 2005.

Ekipi i ekspeditës i përbërë nga 12 ekspertë arriti një kamp në 7.028 metra lartësi të Dielën, pak më shumë se 1.800 metra larg majës, tha të hënën agjencia shtetërore e lajmeve Xinhua. Moti i rëndë ka shkatërruar dy përpjekjet e mëparshme për të arritur në krye këtë muaj, i dyti prej tyre të Premten e kaluar.

Një punëtori e përbashkët do të organizohet nga Kina dhe Nepali (i cili ka kryer matjet e veta të Everestit që nga viti 2017) për të diskutuar të dhënat e mbledhura nga secila dhe bashkërisht të përcaktojnë lartësinë e vërtetë të malit, tha ambasada e Nepalit për South China Morning Post. Nepali ka kohë që mendon se duhet të përfshihet edhe kapaku i borës së Everestit, duke e vendosur majën ikonike në 8.848 metra, një lartësi që pranohet gjerësisht.

Everesti, i njohur si Sagarmatha në Nepal dhe Qomolangma në Tibet, shtrihet në Himalajet në kufirin Nepal-Kinë. Të dy vendet kanë diskutuar për një kohë të gjatë nëse matjet e malit duhet të përfshijnë petkun e saj të borës apo të kufizohen në bazën shkëmbore.(Scan)

Comments are closed.