Europa që Angela Merkel lë pas

34

Gjatë dekadës së kaluar, disa shtete anëtare të BE kanë sfiduar sundimin e ligjit, lirinë e medias dhe sistemin e një gjyqësori të pavarur. Pa këto parime themelore, aftësia e demokracisë për të funksionuar është në rrezik. Siguria ligjore e qytetarëve nuk mund të garantohet. Besimi dhe besimi në integritetin e gjyqtarëve dhe gjykatave do të minohet

Nga Judy DEMPSEY

Vizita e fundit si kancelare e Angela Merkel në Shtëpinë e Bardhë mbart një rëndësi të veçantë politike. Presidenti amerikan Joe Biden ka vendosur në krye të agjendës së tij të drejtat e njeriut dhe sundimin e ligjit dhe pikërisht këto vlera janë në rrezik nga brenda dhe jashtë Europës. Nuk pati qilima të kuq të shtruar dhe lëvdata për vizitën e fundit zyrtare të Angela Merkel në Shtetet e Bashkuara si kancelare e Gjermanisë. Çfarë ndryshimi nga vitet e kaluara kur Donald Trump ishte në Shtëpinë e Bardhë. Ai kishte vetëm përçmim ndaj Merkel dhe për këtë arsye, Gjermaninë në tërësi. Trump gjithashtu lavdëroi ato vende të BE-së që ose injoruan të drejtat dhe sundimin e ligjit ose që kritikuan BE-në, origjina e së cilës mbi shtatëdhjetë vjet më parë, bëri përpjekje të mëdha dhe parashikime mbi administratën e atëhershme të SHBA-ve.

Mbi të gjitha, sundimi i ligjit, të drejtat e njeriut dhe ato që po ndodhnin me fqinjët e Evropës dhe edhe brenda vetë BE-së, nuk e shqetësuan Trump. Ishte sikur sa më shumë probleme të shqetësonin Evropën, aq më të mira ishin shanset që BE të shpërbëhej. Presidenti i SHBA-ve Joe Biden është i një tjetër brumi. Kina është një nga përparësitë e tij kryesore të politikës së jashtme. Për shkak të kësaj, shtetet e Bashkuara duan një Evropë të fortë dhe të bashkuar, të ankoruar në një partneritet transatlantik që mund të mbrojë veten në të gjitha frontet. Megjithatë Evropa që Merkel lë pas ndërsa do largohet nga kancelaria këtë shtator që vjen, pas gati gjashtëmbëdhjetë vjetësh në pushtet, po sulmohet nga brenda dhe nga jashtë saj. Pa u përballur me të parën, Evropa, dhe kjo përfshin edhe fqinjët e saj jo në BE, nuk do të ketë asnjë formë për t’i bërë ballë ngritjes politike, ekonomike dhe ideologjike të Kinës ose ndërhyrjes së vazhdueshme të Rusisë.

Gjatë dekadës së kaluar, disa shtete anëtare të BE kanë sfiduar sundimin e ligjit, lirinë e medias dhe sistemin e një gjyqësori të pavarur. Pa këto parime themelore, aftësia e demokracisë për të funksionuar është në rrezik. Siguria ligjore e qytetarëve nuk mund të garantohet. Besimi dhe besimi në integritetin e gjyqtarëve dhe gjykatave do të minohet.

LAJME TË NGJASHME

Kjo është ajo që po ndodh në Poloni, anëtari i pestë i BE-së më i populluar dhe një vend që ka një potencial të madh për të luajtur një rol kryesor në marrëdhëniet e BE-së me Ukrainën, Bjellorusinë dhe Rusinë. Por mënyra në të cilën Partia qeverisëse e Ligjit dhe Drejtësisë (PiS) ka sulmuar pavarësinë e Tribunalit Kushtetues dhe e ka mbushur atë me mbështetës besnikë është sfiduese për atë që Polonia nënshkroi në vitin 2004 kur u bashkua me BE: Sundimi i ligjit. Më pas një masë sovraniteti u dha nga Varshava në Bruksel. Por ndërsa Gjykata Evropiane e Drejtësisë vendosi në 14 korrik, një dhomë e veçantë disiplinore e ngritur nga PiS sfidoi drejtpërdrejt ligjin e BE. Polonia mund të jetë afër largimit nga normat ligjore të BE-së. Pasojat për të dy palët janë të paparashikueshme.

Sundimi i ligjit dhe integriteti i gjykatave në veçanti janë sfiduar vazhdimisht në vendet e tjera të BE, duke përfshirë Bullgarinë, Rumaninë dhe Hungarinë.

Sa i përket medias, jeta e disa gazetarëve në vende të tjera si Greqi, Maltë dhe kohët e fundit në Holandë janë në rrezik vdekjeprurës. Për më tepër, mohues ka me bollëk – nga Holokausti dhe ndryshimi i klimës tek koronavirusi dhe roli i Rusisë në Ukrainën Lindore. Është sikur e kaluara, në të cilën BE u ngrit mbi rrënojat e Luftës së Dytë Botërore, të zhvendosej në librat e historisë në vend që të ishte një strukturë arkitektonike që kërkon kujdes të vazhdueshëm. Kjo është arsyeja pse Bjellorusia ndikon në arkitekturën morale dhe politike të Evropës. Ky është një vend që midis viteve 1939 dhe 1945 u copëtua nga nazistët dhe Ushtria e Kuqe. Ky është një vend, qytetarët e të cilit tani po luftojnë për të drejtat dhe vlerat që qytetarët e BE-së kanë gëzuar gjatë dekadave të fundit.

E megjithatë, edhe pse Bjellorusia është fqinji i drejtpërdrejtë i BE-së, me një regjim që po shkatërron shoqërinë përmes shtypjes, ndalimeve dhe shkeljes së dinjitetit dhe aspiratave njerëzore, nuk e ka vënë në alarm pjesën më të madhe të Evropës. Sanksionet e BE-së nuk e kanë ndaluar represionin atje.

Ndoshta vendimi i Presidentit bjellorus, Alexander Lukashenko, për të dërguar me cinizëm qindra refugjatë në Lituani mund të ndryshojë mendimin Evropian, duke pasur parasysh frikën patologjike që kanë shumë vende anëtare të BE për refugjatët dhe emigrantët. Përveç kësaj, Bjellorusia dhe Polonia kanë diçka të përbashkët thelbësore përtej historisë dhe kufijve të përbashkët. Është përvoja e një lufte për liri dhe siguri. Ky i fundit nuk është një term ekskluzivisht ushtarak. Është siguria që qytetarët kanë se do të marrin drejtësi para gjykatave të pavarura dhe qasje te avokatët e pavarur. Kjo mungon në Bjellorusinë e sotme. Në një shkallë tjetër, po zhvillohet gjithashtu një luftë në Poloni dhe vendet e tjera të BE-së. Pa një shtet të fortë dhe të pavarur të ligjit brenda BE-së, Evropa nuk do të jetë në gjendje të mbrojë veten nga sistemet jo-demokratike që kërkojnë të ndikojnë në drejtimin e ardhshëm të Evropës.

Kjo është arsyeja pse vizita lamtumire e Merkel në Shtëpinë e Bardhë është më shumë se e rëndësishme sesa thjesht simbolikisht. Ka një rëndësi të veçantë politike sepse Joe Biden i ka vendosur të drejtat e njeriut dhe sundimin e ligjit përsëri në krye të agjendës së politikës së jashtme dhe të brendshme të administratës. Këto janë vlerat që Merkel përqafoi kur mori detyrën në vitin 2005. Ato janë ende pranë saj. Por nevojat e realpolitik-ës të nxitura nga ndjenja e rritjes së pashmangshme të Kinës dhe ndërhyrja e vazhdueshme e Rusisë, megjithë sulmet kibernetike dhe fushatat dezinformuese në zgjedhjet evropiane, mund të kenë dëmtuar angazhimin e saj për vlera të tilla. Nuk është vonë për pasardhësin e saj të shpëtojë ato vlera që ngritën Evropën pas viteve 1945 dhe pas 1989-ës. Ata ende përcaktojnë kontinentin. Por edhe për sa kohë më shumë?