Europa në nivele të larta kriminaliteti, 140 miliard euro të pista brenda një viti

7

Europol gjithashtu paralajmëron qytetarët europianë kundër mashtrimeve në internet dhe offline, si dhe krimeve të pronës, me rreth një milion vjedhje shtëpish në kontinent çdo vit. Një trend tjetër shqetësues është përdorimi në rritje i dhunës nga rrjetet kriminale, të cilat përdorin korrupsionin, torturat dhe strukturat e ndërlikuara të biznesit për të pastruar shuma të mëdha parash

Kërcënimi që paraqet krimi i organizuar në Europë nuk ka qenë kurrë më i lartë, sipas agjencisë së zbatimit të ligjit të BE-së. Një raport i ri i botuar nga Europol thotë se pandemia ka të ngjarë të ushqejë aktivitetin e bandave në kontinent për vitet që vijnë, në një pjesë të madhe për shkak të një fluksi të lartë të kokainës. Drejtori i organizatës Catherine De Bolle i tha AFP se Europa është në një “pikë thyerje”. Afër 40 përqind të rrjeteve kriminale janë të përfshirë në trafik droge, duke e bërë atë biznesin më të madh të paligjshëm në BE. Dhe pandemia globale tani po ofron edhe më shumë mundësi për aktivitete të paligjshme.

“Kriminelët tashmë ishin të shpejtë për të adaptuar produkte të paligjshme dhe metoda të reja përgjatë pandeminë COVID-19. Në këtë mënyrë, ata shfrytëzuan frikën dhe ankthet e europianëve dhe ata fituan nga mungesa e disa mallrave jetike gjatë pandemisë,” De Bolle u tha gazetarëve. Europol, i cili ka selinë e tij në Hagë, përcakton në raportin e tij se si bandat kanë përfituar nga pandemia, duke ofruar vaksina false të koronavirusit, si dhe komplete false të vetë-testimit. Ai gjithashtu thotë se rrjetet kriminale ndoshta do të kërkojnë të infiltrojnë bizneset ligjore që janë bërë gjithnjë e më të prekshme për shkak të COVID-19. Por detyra në dispozicion për agjencinë e zbatimit të ligjit dhe vendet anëtare është një detyrë shqetësuese. Raporti përshkruan vështirësinë në trajtimin e krimit të organizuar për shkak të strukturës së tij transnacionale, me 70 përqind të rrjeteve aktive në të paktën tre vende të ndryshme.

Europol gjithashtu paralajmëron qytetarët europianë kundër mashtrimeve në internet dhe offline, si dhe krimeve të pronës, me rreth një milion vjedhje shtëpish në kontinent çdo vit. Një trend tjetër shqetësues është përdorimi në rritje i dhunës nga rrjetet kriminale, të cilat përdorin korrupsionin, torturat dhe strukturat e ndërlikuara të biznesit për të pastruar shuma të mëdha parash.

Komisioneri Evropian për Punët e Brendshme, Ylva Johansson u tha gazetarëve për përmasat e problemit: “Në një vit, kriminelët bënë gati 140 miliardë euro para kriminale në Bashkimin Evropian. 1 përqind e PBB-së së BE-së dhe më shumë se PBB-ja e disa prej shtetet tona anëtare. Paratë që përdorin kriminelët për të paguar për ndërmjetës, huadhënës dhe goditës. Para që na duhen për spitale, vaksina dhe shërim”. Qeveritë tani janë thirrur të rrisin masat e politikës, bashkëpunimin gjyqësor dhe shkëmbimin e informacionit nëse do të luftojnë në mënyrë efektive krimin e organizuar.