Është gjetur letra që i kushtoi Galileo Galileit akuzën e herezisë

8

Është gjetur letra që i kushtoi Galileo Galileit akuzën e herezisë. Revista Nature raporton në faqen e saj të internetit, duke deklaruar se letra u zbulua më 2 gusht në Londër, në një bibliotekë të Shoqërisë Mbretërore, nga historiani italian i shkencës Salvatore Ricciardo, i Universitetit të Bergamas, i cili e studioi atë me Franco Giudicen, nga universiteti i tij, dhe me Michele Camerota, nga Universiteti i Cagliarit. Në shtatë faqe të shkruara më 21 dhjetor 1613 Galileo, i cili nënshkruan me inicialet e tij G.G., i ekspozoi një shoku teorinë e tij mbi lëvizjen e Tokës rreth Diellit, në kundërshtim me tezën e Kishës se Toka ishte e palëvizshme.

“Nuk mund të besoja se kisha zbuluar letrën që të gjithë studiuesit e Galileos besonin të ketë humbur në mënyrë të pakthyeshme”, tha Ricciardo për Nature. “Është edhe më e pabesueshme – shtoi ai – sepse letra nuk mbahej në një bibliotekë të errët, por në bibliotekën e Shoqërisë Mbretërore”. Ricciardo vetë, me kolegët e tij Giudice dhe Camerota, e analizoi letrën dhe e përshkroi atë në një artikull të botuar në revistën Notes and Records të Shoqërisë Mbretërore. Në këtë moment, raporton Natyra, shumë dijetarë rezervojnë çdo koment duke pritur për të lexuar artikullin, një herë të botuar. Vetëm historiani shkencor Allan Chapman, i Universitetit të Oksfordit dhe president i Shoqërisë Mbretërore për histori dhe astronomi, lë hapësirë ​​për entuziazëm: “Është kaq e rëndësishme – tha ai për Natyrën – sa do të lejojë njohuri të reja në këtë periudhë kritike “. Nga letra, drejtuar Benedetto Castellit, ka disa kopje dhe dy versione të ndryshme. Nga ky i fundit, njëri ruhet në arkivat e Vatikanit dhe është ai që më 7 shkurt 1615 u dërgua në Inkuizicion, drejtuar domenikanit Niccolò Lorini. Që deri tani versioni origjinal i letrës besohej se ishte humbur, mbetet pyetja nëse tonet e përdorura nga Galileo ishin në të vërtetë të vështira siç pohonte Inkuizicioni. Zbulimi i origjinalit tani do të bëjë të mundur t’i jepet përgjigje kësaj pyetjeje që është shtruar prej shekujsh.

Comments are closed.