Energjia elektrike shtrenjtohet për 7,4 për qind, KRRE nuk solli vendim për çmimin e ngrohjes qendrore

41

Shkup, 31 korrik – Çmimi i energjisë elektrike që e paguajnë amvisëritë në tregun rregullator rritet për 7,4 për qind, ndërsa qytetarët edhe më tej do të mund ta përdorin tarifën e lirë në periudhën e njëjtë sikurse deri më tani, konfirmoi sot kryetari i Komisionit Rregullator për Energjetikë (KRRE), Marko Bislimoski.

Shtrenjtim të rrymës, siç tha, kanë kërkuar të gjitha kompanitë elektro-energjetike për shkak të problemeve që i ka shkaktuar kriza me koronavirusin Kovid-19. EEM, shtoi, ka ulje të të ardhurave nga shitja e tepricave të energjisë elektrike prej 17 milionë euro, ndërsa MEPSO ulje të të ardhurave prej 11 milionë euro.

Shtrenjtim të rrymës siç tha Bislimovski, kanë kërkuar të gjitha kompanitë elektro- energjetike për shkak të problemeve që ka shkaktuar kriza e koronavirusit. EMV, ka shtuar ai, ka ulje të të ardhurave nga shitja e tepricave të energjisë elektrike prej 17 miliionë euro, ndërsa MEPSO ulje të të ardhurave nga transferimi prej 11 miliinë euro nga transiti i energjisë elektrike për jashtë vendit.

“Elektranat e Maqedonisë së Veriut këtë vit kanë ulje serioze drastike të shitjes së tepricave të energjisë elektrike që më së shumti kanë shkuar për eksport dhe ajo ulje është prej 17 milionë euro. MEPSO si operator i sistemit elektrik transmetues nga kapacitetet ndërkufitare që i ndante në ankande ka ulje prej 11 milionë euro, poashtu ndikim adekuat ka edhe ndryshimi i konsumit, para së gjithash ulja e konsumit te konsumatorët industrial dhe komercial”, tha Bislimoski.

Vërejtje për çmimin, siç theksoi ai, kanë marrë nga të tre kompanitë energjitike për të cilat formojnë çmimin, por shtoi se në çmimin e ri ka të garantuara të ardhura për ta. Nëse do t’i pranonim plotësisht vërejtjet e tyre, çmimi i energjisë elektrike, sipas tij, do të ishte rritur prej 22 në 23 për qind.

KRRE nuk ka sjell vendim për çmimin e nxemjes qendrore që paguajnë qytetarët e Shkupit. Siç ka thënë Bislimovski, vendimi nuk është sjell për shkak të vërejtjeve serioze që kanë pasur nga BEG, të cilët nuk kanë pasur kohë ta shyqërtojnë.

Comments are closed.