Endometrioza, vrasësja e heshtur që gratë duhet të kenë kujdes

52

Thuhet se rreth 25 milionë gra indiane vuajnë nga kjo gjendje, por nuk diskutohet kurrë në mënyrë të hapur. Mungesa e dijes, shqetësimit, tabuja e lidhur me periodat dhe injoranca po bën që shumë gra të mbajnë dhimbjen në heshtje pa trajtimin e duhur

Endometrioza shpesh etiketohet si “sëmundja e humbur” ose “vrasësi i heshtur” sepse është një sëmundje kronike, e cila diagnostikohet, nën-raportohet dhe nën-hulumtohet. Mund të shpjegohet si prania e indeve endometriale, e cila është e pranishme jashtë mitrës dhe gjendet tek gratë e të gjitha grupeve etnike dhe shoqërore.

Thuhet se rreth 25 milionë gra indiane vuajnë nga kjo gjendje, por nuk diskutohet kurrë në mënyrë të hapur. Mungesa e dijes, shqetësimit, tabuja e lidhur me periodat dhe injoranca po bën që shumë gra të mbajnë dhimbjen në heshtje pa trajtimin e duhur. Hulumtimet kanë treguar se mund të ndodhë tek vajzat e reja adoleshente por për shkak të tabusë shoqërore dhe mungesës së konsultës me një gjinekolog, tek vajzat e reja ka një vonesë në diagnostikimin dhe trajtimin e duhur.

SHENJAT DHE SIMPTOMAT E ENDOMETRIOZËS

– Dhimbje kronike të legenit

– Dhimbje kronike gjatë ose pas marrëdhënieve seksuale

– Shqetësimet gastrointestinale dhe lëvizjet e zorrëve me dhimbje akute

–  Gjak në urinë ose dhimbje që kalon urinën

– Steriliteti së bashku me një ose më shumë simptoma të përmendura më lart

INFORMACION PËR ENDOMETRIOZËN

Endometrioza thuhet se është një gjendje e gjatë dhe e vazhdueshme që mund të shkaktojë dhimbje akute dhe kronike dhe lodhje. Mund të ketë një ndikim thelbësor dhe disi të rëndësishëm në cilësinë e jetës dhe aktivitetet e jetës së përditshme të gruas, duke përfshirë marrëdhëniet seksuale, aftësinë për të punuar, pjellorinë dhe shëndetin mendor. Për të kaluar këtë gjendje, gratë kanë nevojë për informacione të bazuara në rezultate, lehtësisht të arritshme për gjendjen dhe mënyrat e menaxhimit të saj që mbështesin trajtimin kirurgjik dhe mjekësor. Konsultohuni me mjekun tuaj dhe pyesni se si mund të përmirësoni cilësinë e jetës suaj si një grua me endometriozë dhe menaxhoni dhimbjen apo lodhjen duke zvogëluar ndikimin negativ në karrierën tuaj, marrëdhëniet, pjellorinë, mirëqenien fizike dhe emocionale.