Elizabeta nuk do të jetë më mbretëreshë e Barbadosës!

84

“Kjo është deklarata përfundimtare e besimit në atë që jemi dhe në atë që jemi të aftë të arrijmë. Prandaj, Barbadosa do të ndërmarrë hapin tjetër logjik drejt sovranitetit të plotë dhe do të bëhet një Republikë në kohën kur ne festojmë 55 vjetorin tonë të Pavarësisë”, Guvernatorja e Përgjithshme, Dame Sandra Mason

Barbadosa ka njoftuar synimin e saj për të hequr Mbretëreshën si kreun e saj të shtetit dhe për t’u bërë një republikë deri në Nëntor, 2021. Një fjalim i shkruar nga Kryeministrja Mia Mottley citoi paralajmërimin e kryeministrit të parë të ishullit të Karaibeve Errol Barrow kundër ‘lëkundjeve në mjediset koloniale’. Duke lexuar fjalimin, Guvernatorja e Përgjithshme, Dame Sandra Mason tha: ‘Ka ardhur koha që ta lëmë plotësisht të kaluarën tonë koloniale. Barbadianët duan një Kryetar Shteti të Barbados. “Kjo është deklarata përfundimtare e besimit në atë që jemi dhe në atë që jemi të aftë të arrijmë. Prandaj, Barbadosa do të ndërmarrë hapin tjetër logjik drejt sovranitetit të plotë dhe do të bëhet një Republikë në kohën kur ne festojmë 55 vjetorin tonë të Pavarësisë”, tha Sandra Masin. Vendi fitoi pavarësinë e tij nga Britania në 1966, megjithëse Mbretëresha mbetet monarku i saj kushtetues. Në vitin 1998, një Komision i rishikimit kushtetues i Barbadosës rekomandoi statusin republikan dhe në 2015 kryeministri Freundel Stuart tha: “ne duhet të kalojmë nga një sistem monarkik në një formë republikane të qeverisjes në një të ardhme shumë të afërt”. Shumica e vendeve të Karaibeve kanë mbajtur lidhje zyrtare me monarkinë pasi kanë arritur pavarësinë. Barbadosa do të bashkohej me Trinidad dhe Tobago, Dominica dhe Guajana nëse vazhdonte me planin e tij për t’u bërë një republikë.

Xhamajka gjithashtu ka shënuar një tranzicion të tillë, me kryeministrin Andrew Holness duke thënë se ai është një përparësi e qeverisë së tij, por ende nuk e ka arritur atë. Barbadosa bëri një hap tjetër drejt pavarësisë nga Mbretëria e Bashkuar në 2003 kur zëvendësoi Komitetin Gjyqësor të Këshillit të Privatësisë me qendër në Londër me Gjykatën e Drejtësisë të Karaibeve, e vendosur në Portin e Spanjës të Trinidad dhe Tobago, si gjykata e saj e fundit e apelit.

Në 1627, rreth 80 anglezë në bordin e William dhe John zbarkuan në ishullin e Karaibeve dhe themeluan Jamestown, në emër të Mbretit James I. Kolonët e hershëm luftuan për të zhvilluar një kulturë fitimprurëse të eksportit dhe u përballën me vështirësi në mirëmbajtjen e furnizimeve nga Evropa. Sidoqoftë, Revolucioni i Sheqerit, futja e kallamit të sheqerit nga Brazili Hollandez, në vitet 1640 ishte shumë fitimprurëse dhe gjatë dekadës së ardhshme më shumë se dy të tretat e emigrantëve anglezë në Amerikë shkuan në Barbados. Deri në vitin 1650 kishte 44.000 kolonë në Inditë Perëndimore, krahasuar me 12,000 në Virxhinia dhe 23.000 në New England. Por ndërsa kjo zhvendosje e sheqerit dha fitime të mëdha, ajo erdhi me një kosto të madhe shoqërore. Mijëra skllevër të Afrikës Perëndimore u dërguan përtej Atlantikut për të punuar në plantacione. Fermat e vogla familjare u shitën dhe u përpinë nga pronarët e plantacioneve dhe shumë prej banorëve të bardhë u zhvendosën në Xhamajka dhe enklavat e Amerikës së Veriut, më së shumti Karolina e Veriut. Shitja e sheqerit, ose arit të bardhë siç e quanin kolonistët, korri fitime të mëdha sepse ishte një mall i pakët në tregjet evropiane. Ligjet e skllevërve të miratuar në 1936 e ndanë shoqërinë në tre kategori personash, të lirë, të indenturuar dhe të skllavëruar, me racën që ishte përcaktuesi kryesor i statusit.

Sheqeri vazhdoi si një pjesë integrale e ekonomisë së vendit në shekullin e 19-të, ndërsa punëtorët vuanin nga paga të ulëta dhe shërbime minimale sociale. Nga vitet 1930, trazirat politike shpërthyen në një revoltë punëtore e cila sfidoi rendin ekzistues dhe çoi në legalizimin e plotë të sindikatave dhe shtrirjen e ekskluzivitetit politik. Reformat në vitet 1940 çuan në institucionalizimin e organizatave politike masive dhe kufizuan pushtetin e elitës. Udhëheqësit politikë zezakë fituan epërsinë në vitin 1944, votimi universal për të rriturit u miratua në 1950 dhe vetëqeverisja e brendshme e plotë u arrit në 1961. Barbados u bë i pavarur më 30 nëntor 1966, gjatë një kohe kur ekonomia e vendit po zgjerohej dhe diversifikohej.