Edhe rusët janë të tmerruar nga mizoritë e Putinit!

Vetëm 10% ndjenë emocione negative politike si zemërimi, neveria dhe turpi për sulmin në Ukrainë. Plot 39% thanë shqetësim, frikë, shok. Nga këto shifra, duhet konkluduar se mbështetja që publiku rus ka për ushtrinë dhe udhëheqjen e saj, bashkëjeton së bashku me një ankth të madh

Nga Alexei LEVINSON

Një muaj pasi filloi “operacioni special” i Putinit në Ukrainë, Qendra Levada, një organizatë joqeveritare e votimit, kreu një anketë për të vlerësuar qëndrimet e publikut ndaj konfliktit. Rezultatet priten me pak frikë. Disa menduan se do të shfaqnin pakënaqësi publike me udhëheqjen dhe se vlerësimet e presidentit do të bien. Pas luftës së shkurtër të Rusisë me Gjeorgjinë në vitin 2008, vlerësimi i miratimit të Vladimir Putin u rrit në 88%. Në vitin 2014, pas aneksimit të Krimesë, ndodhi e njëjta gjë: përqindja e njerëzve që thanë se e miratonin udhëheqjen e tij u rrit përsëri në të njëjtën shifër. Në të dyja rastet, reagimi negativ global shërbeu thjesht për të forcuar besimin rus se ata kishin të drejtë. Sanksionet bënë pak dëm. Këtë herë, është ndryshe. Aksioni ushtarak nuk po rezulton të jetë as i shpejtë dhe as pa gjak. Të gjithë e kuptojnë këtë. Këtë herë, ka një pritje të gjatë, me ankth, dhe sanksione ekonomike.

Advertisements

Ashtu si në vitin 2014, ka pasur një rritje të vlerësimit të miratimit të operacionit dhe komandantit të tij të përgjithshëm. Edhe një herë, pikët e Putinit janë mbi 80%, 12 pikë më i lartë se në shkurt.

Por nuk janë të gjitha lajmet pozitive për klasën politike të Rusisë: një shumicë absolute, 55%, pret një përmirësim në jetën politike gjatë muajve të ardhshëm.  Në sondazh, ne u bëmë rusëve pyetjen: çfarë lloj emocionesh ngjall tek ju operacioni ushtarak në Ukrainë? Vetëm 2% nuk ​​u përgjigjen, ndërsa 8% thanë se nuk kishin aspak ndjenjë të mirë për këtë. Të anketuarit e tjerë zgjodhën nga një mori fjalësh për të përshkruar ndjenjat e tyre. Këto fjalë ndaheshin në katër kategori – pozitive ose negative, ose politike ose apolitike. Pra, emocioni pozitiv politik mund të përshkruhet si krenari kombëtare; emocionet negative politike i ngjanin më shumë zemërimit dhe turpit; fjalët pozitive apolitike mbulonin emocione si gëzimi dhe eksitimi; Emocionet negative apolitike ishin frika, ankthi, tmerri dhe tronditja.

Vetëm 10% ndjenë emocione negative politike si zemërimi, neveria dhe turpi për sulmin në Ukrainë. Plot 39% thanë shqetësim, frikë, shok. Nga këto shifra, duhet konkluduar se mbështetja që publiku rus ka për ushtrinë dhe udhëheqjen e saj, bashkëjeton së bashku me një ankth të madh.

Kur shikon ndarjet e gjeneratave, për më tepër, është e qartë se këto ngjarje po perceptohen ndryshe nga të rinjtë dhe të moshuarit. Ndjenjat negative mbizotërojnë tek ata nën 35 vjeç. Vetëm 33% ndjejnë krenari kombëtare, ndërsa 37% ndjehen të shqetësuar dhe të frikësuar. Ata mbi 65 vjeç, nga ana tjetër, janë shumë më pozitivë, me një vlerësim prej 90% për Putinin dhe pak shprehje frike ose ankthi. Alexei Levinson është një sociolog dhe studiues i lartë në Qendrën Levada, organizata kryesore e sondazheve në Rusi. (The Guardian)