Edhe pas 3 vjetësh, Britania mbetet e ndarë për Brexit!

Zyrtarët kanë parashikuar se rreth 1000 ligje të reja në Mbretërinë e Bashkuar do të kërkohen për të hequr ose zëvendësuar legjislacionin e kohës së BE-së deri në afatin e dhjetorit

 

Ministrat janë përplasur me opozitën dhe deputetët konservatorë për planet e tyre për të hequr ligjet e epokës së BE-së të kopjuara në ligjin e Mbretërisë së Bashkuar pas Brexit. Projektligji i Qeverisë për ligjin e BE-së do të shohë që mijëra ligje të skadojnë automatikisht pas dhjetorit, përveç nëse ato mbahen ose zëvendësohen në mënyrë specifike. Disa deputetë kanë ngritur shqetësimin se afati do t’i grabisë Parlamentit një fjalë kuptimplotë mbi atë që ka ndryshuar. Por një ministër biznesi tha se do të vendoste një “afat kohor të qartë” për të përditësuar ligjet. Duke folur në Commons, Nus Ghani u tha deputetëve se do të siguronte që ligjet e trashëguara nga BE-ja të mos shndërroheshin në një “relikt plakjeje që zvarrit Britaninë e Madhe”. Amendamentet e sugjeruara nga Laburistët për të zgjatur afatin deri në vitin 2026, dhe për të përjashtuar një pjesë të legjislacionit mjedisor dhe të punësimit, u rrëzuan pasi qeveria urdhëroi deputetët konservatorë t’i votonin ato.

Një përpjekje ndërpartiake për t’i dhënë deputetëve një fjalë më të madhe se cilat ligje hiqen, gjithashtu u mund, megjithëse një pjesë e vogël e konservatorëve rebelë e mbështetën atë. Projektligji u miratua përfundimtar nga deputetët të mërkurën, por pritet të hasë në kundërshtim të konsiderueshëm kur të shkojë në Dhomën e Lordëve për shqyrtim të mëtejshëm në javët e ardhshme.

Advertisements

Ghani tha se, deri më tani, qeveria kishte identifikuar 3,200 ligje të BE-së që ishin kopjuar në ligjin e Mbretërisë së Bashkuar për të minimizuar ndërprerjen e bizneseve kur Mbretëria e Bashkuar u largua zyrtarisht nga BE në 2020. Kjo shifër pritej të rritet në 4,000 ndërsa një auditim zyrtar i kryer nga nëpunësit civilë vazhdoi. Projektligji do të lejojë ministrat të ndryshojnë ose zëvendësojnë ligjet e BE-së duke përdorur legjislacionin dytësor, një proces i shpejtë për krijimin e ligjeve të reja, duke shkaktuar shqetësime për mungesën e shqyrtimit. Zyrtarët kanë parashikuar se rreth 1000 ligje të reja në Mbretërinë e Bashkuar do të kërkohen për të hequr ose zëvendësuar legjislacionin e kohës së BE-së deri në afatin e dhjetorit. Bob Neill, një nga disa deputetë konservatorë që mbështesin amendamentin e pasuksesshëm për t’u dhënë deputetëve më shumë kontroll mbi ligjet e BE-së, që fshihen, tha se projektligji ashtu siç ishte do të pakësonte rolin e Parlamentit në rishikimin e legjislacionit.

Një tjetër konservator që mbështet ndryshimin, ish-sekretari i Brexit dhe aktivisti kryesor i Leave David Davis, tha se donte të shmangte dhënien e fuqisë ministrave për të ndryshuar ligjet me “diktat”. Ai shtoi se deputetëve u kërkohej të “nënshkruanin një çek bosh” dhe disa legjislacione të epokës së BE-së ishin shumë të rëndësishme për t’u ndryshuar ose hequr nëpërmjet një procesi të shpejtë. Sipas amendamentit të tyre, qeveria do të kishte kohë deri në fund të shtatorit për të hartuar një listë të ligjeve që donte të anulonte, me deputetët në gjendje të shtonin ose hiqnin legjislacionin nga lista pas një votimi.