EDHE NJË SKANDAL I BUNDESTAGUT: Nëndetëset gjermane të pajisura me teknologji ruse!

86

Një raport i shkruar nga gazeta gjermane, Bild ngriti shqetësime se nëndetëset gjermane po lundrojnë në glob të pajisura me  pajisje ruse. Gazeta pretendon se pajisjet janë “të hapura” ndaj sabotimeve kibernetike dhe madje edhe “humbjes së plotë të veprimtarisë”. Sipas saj, një sistem navigimi me origjinë ruse i quajtur Navi-Sailor 4100 është instaluar në të paktën 100 anije të operuara nga ushtria gjermane, Bundestag, duke përfshirë nëndetëset, që nga viti 2005. Pajisjet e navigimit u zhvilluan nga Transas, një kompani e themeluar në Shën Petersburg në 1990. Edhe pse u ble në 2018-ën nga firma finlandeze Wartsila, divizioni i mbrojtjes mbeti në duart e Rusisë. Raporti i Bild pretendon se kriptimi i të dhënave të sistemit nuk përputhet me standardet e sigurisë ushtarake, në një referencë të dukshme ndaj NATO-s, anëtare e së cilës është Gjermania.

“Gjatë një sulmi kibernetik në rastin më të keq, të dhënat e lundrimit mund të hakohen dhe anija mund të humbasë plotësisht funksionimin”, tha një oficer për gazetën. Raporti gjithashtu theksoi se Rusia ndonjëherë kryen manovra detare afër vijës bregdetare të Detit Baltik të Gjermanisë. I përdorur gjerësisht në anijet civile, sistemi Navi-Sailor u vendos në rreth 100 anije të marinës gjermane në 2005, gjatë kancelarit të Social Demokratit Gerhard Schröder. Ai aktualisht është kryetar i bordit të drejtorëve të projektit të gazsjellësit Nord Stream 2 të Detit Baltik të kompanisë ruse Gazprom.

Qeveritë e mëvonshme, vendosën gjithashtu të instalojnë sistemin e lundrimit në dy nëndetëse gjermane: U35 dhe U36, të lëshuara përkatësisht në 2015-ën dhe 2016-ën. Këto nëndetëse të ndërtuara nga Gjermania, të faturuara si shumë të manovrueshme dhe të qeta për periudha të gjata nën ujë, përdorin një përzierje të qelizave të hidrogjenit, naftës dhe shtytjes së baterisë dhe janë të pajisura me gjashtë tuba silur. Bild raportoi se pyetja e tij drejtuar ministrisë gjermane të Mbrojtjes, nëse sistemi Transas ishte i prekshëm nga pirateria nxori përgjigjen se “qeveria po bën përpjekje të mëdha për sigurinë kibernetike dhe kriptomedian në zonat operacionale”. Webfaqja zyrtare e kompanisë “Wartsila” shkruan se filiali i Transas ofron 35% të sistemeve elektronike të grafikëve të përdorura nga transporti botëror.  Tobias Lindner, përfaqësuesi i lartë i Bundestagut për të Gjelbrit  në komitetin e mbrojtjes të parlamentit gjerman, shprehu alarmin pas raportit të Bild. “Bundeswehr duhet të sigurojë që softueri i navigimit i marinës nuk përfaqëson një rrjedhje sigurie. Ministria duhet të shpjegojë shpejt pse softueri nga një prodhues në vendet e NATO nuk po përdoret,” tha Lindner.