E qara ju bën më të sigurt

9

Kur qani, njeriu gjithmonë ndihet i prekshëm, i dobët dhe ndoshta edhe pak i dobët. Me sa duket, megjithatë, sipas një studimi të Shoqatës Amerikane të Psikologjisë, duke qarë nuk është vetëm një fenomen krejtësisht normal, por edhe një simptomë e forcës dhe e karakterit. Le të përpiqemi të kuptojmë pse.

– Heq stresin. Mendimet shqetësuese dhe të trishtuara kanë fuqinë për të na vënë vazhdimisht nën presion, duke shkaktuar stres dhe nganjëherë sulme paniku. E qara ndihmon në lirimin e tensionit, duke e penguar këtë stres që të rritet, apo të shkaktojë dëmtime serioze psikologjike në një afat të gjatë.

– Nuk ju intereson çfarë mendojnë të tjerët. Shfaqja e emocioneve, edhe e atyre më intime, mund të duket si një shenjë e dobësisë, por përkundrazi është absolutisht e kundërta. Nuk është e mundur të kushtëzojmë ndjenjat e dikujt sipas mendimit të të tjerëve, por që të shfaqen tamam si ne, sipas disponimeve tona, do të thotë të vendosim ndjenjat e dikujt mbi çdo kritikë ndaj atyre që nuk na njohin.

– Mos kini frikë nga ndjenjat. Ndonjëherë qan për trishtimin, zemërimin ose frikën, por shumë herë lotët vijnë për një arsye që nuk mund ta kuptojmë. Zhdukja e ndjenjës së zhgënjimit mund të ndihmojë në sqarimin brenda nesh, për të identifikuar simptomën e shqetësimit dhe për ta korrigjuar atë. Mbajtja e gjithçkaje brenda nuk ndihmon, por vonon momentin e pashmangshëm të përballjes me vështirësitë tona.

– Bërtitja ju bën një mik më të mirë. Lotët tregojnë anën tonë më intime dhe delikate dhe, pikërisht për këtë arsye, ndihmojnë për të prishur barrierat që krijohen në marrëdhëniet ndërpersonale.

– E qara dhe sëmundjet. Episodet kronike të të qarit për asnjë arsye të dukshme, megjithatë, mund të jenë kushtet për ankthin dhe problemet e depresionit. Në ato raste, kërkoni ndihmën e një eksperti që të jetë në gjendje të kuptojë burimin e sëmundjes tuaj dhe të analizojë këtë frustrim që të jetë në gjendje për të kapërcyer atë sa më shpejt të jetë e mundur.

Comments are closed.