“Drita e fundit” nga Jovan Xhon Sarkanjac fitoi çmimin për muzikën më të mirë origjinale në Halicarnassus Film Festival

20

Shkup, 15 shkurt – Filmi “Drita e Fundit” nga regjisori i ri maqedonas Jovan (Xhon) Sarkanjac fitoi çmimin për muzikën më të mirë origjinale në Halicarnassus Film Festival në Bodrum të Turqisë. Ai është zgjedhur gjithashtu si finalist në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit Kosice në Sllovaki dhe është pjesë e përzgjedhjes zyrtare të tre festivaleve të tjerë të huaj. Filmi u xhirua në vitin 2020 dhe u prodhua nga Ivana Mircevska. Drejtori i fotografisë është Dona Dameska, roli kryesor luhet nga Lazar Hristov dhe kompozitori i muzikës është Luka Jankuloski.

“Frymëzimi më i madh për këtë film më ka ardhur nga jeta që kam kaluar – në një situatë të pashpresë larg shtëpisë. Pa përvojë të tillë, dyshoj se mund të kisha krijuar një histori si kjo, dhe jam mirënjohës për këtë. ‘Drita e Fundit’ është një film ku heroi ynë, Pavel, është në një hapësirë ​​të errët dhe shumë abstrakte, por fizike. I rrethuar nga katër mure dhe i aftë për të rrethuar botën e tij të vogël, sikur muret nuk ekzistojnë, ai thekson surealizmin në situatën e tij. Në sytë e mi, ai është jo vetëm në të njëjtën botë mitike, por edhe i bllokuar në atë kuti mitike të mbushur me zëra të së keqes. Për sa kohë që zgjat drita, ekziston një siguri që Paveli do të ketë sukses në përpjekjen e tij për të shpëtuar. Në fund të fundit, ne shohim shpresë në formën e dyshimit”, thotë drejtori i filmit, Xhon Sarkanjac.

Për mua, shprehet ai, shpresa nuk shuhet kurrë pa dyshime. “Unë mendoj se disa do të gjejnë një ngjashmëri të largët me Sartre’s No Way Out, dhe unë do të isha dakord me këtë për sa i përket atmosferës. Por ka vetëm një personazh në këtë histori. Ferri këtu nuk është Tjetri, por ai vetë, një ide që është duke u bërë më e zakonshme këto ditë. ‘Drita e Prometeut’, kur shihet nga një këndvështrim tjetër, është në fakt Kutia e Pandorës, duke treguar se në errësirë ​​të plotë (injorancë), e keqja dhe dhimbja në botë nuk mund të shihen”.

Jovan (Xhon) Sarkanjac ka një B.A. në Studime të Filmit dhe TV Diplomë nga Universiteti i Nottingham. Është një nga skenaristët për shfaqjen televizive për fëmijë të “Jepni Muzikë” në Maqedoni, 2019, i cili gjithashtu ka punuar si asistent i produksionit dhe skenarist i disa projekteve. (koha.mk)