Domatja e zezë italiane, një eliksir për jetëgjatësinë

61

Saktësisht dhjetë vjet pas krijimit të saj në laborator, më në fund është zbuluar sekreti i “domates së zezë” – në të vërtetë një purpur i errët – i domates së shijshme dhe të shëndetshme SunBlack, e pasur me antioksidantë. Ngjyra e saj rrjedh nga një gjen i llojit të domates të quajtur atroviolacea (ATV), origjina e të cilit mund të datojë në një shartim me një domate të egër që ndodhi dekada më parë. Fruti i errët karakteristik u zhvillua në vitin 2008 falë bashkëpunimit të katër universiteteve italiane. Studiuesit e morën atë duke kombinuar dy lloje të dallueshme domatesh: atroviolacea e lartpërmendur (ATV), e karakterizuar nga gjethe të pasura me antioksidantë, dhe Fruta Anthocyanin (Aft), ku lëkura e frutave – pak vjollcë me ngjyrë – ka një përmbajtje më të larta se këto substanca.

Synimi i studiuesve ishte pikërisht për të marrë një produkt inovativ të shëndetshëm, që përmbante një numër dukshëm më të madh të anthocyanins sesa domatet tradicionale. Këto pigmente të njohura për vetitë e tyre të larta antioksiduese, në fakt, janë të bollshme në fruta si boronica, portokall dhe rrush të zi, të cilat sidoqoftë nuk konsumohen me të njëjtën frekuencë si domatet. Edhe pse u zhvillua në laborator, domatja “e zezë” ende fshehu sekretin e lëvozhgës së saj, por falë punës së gjenetistëve të laboratorit PlantLab, të koordinuar nga rektori i Scuola Superiore Sant’Anna Pierdomenico Perata, përfundimisht u identifikua fragmenti i ADN-së në bazë të vetive ushqyese të saj.

Geni në fjalë, i cili kodon një proteinë R3-MYB dhe është përgjegjës për shtypjen molekulare të antocianinave në domatet tradicionale, në variantin ATV është joaktiv, dhe është pikërisht për këtë arsye që gjethet e saj mund të shprehin këto pigmente antioksiduese, si dhe lëkurës të SunBlack derivativ. Njohja me këtë sekuencë të ADN-së, shpjegon Perata, do ta bëjë më të lehtë krijimin e varieteteve të reja të SunBlack, për më tepër do të jetë e mundur të “verifikoni shartimin me një test të thjeshtë ADN, në vend që të prisni prodhimin e frutave për të verifikuar praninë aktuale të anthocyanins”.

Duke studiuar profilin gjenetik të shumëllojshmërisë së Frutave Anthocyanin, studiuesit e udhëhequr nga Profesor Perata shpresojnë të marrin informacione të mëtejshme për të shtyrë për të prodhuar edhe më shumë antocianina në domatet SunBlack, mbase brenda tules, duke pasur parasysh që në këtë moment ato janë të kufizuara vetëm në lëkurë. Detajet e hulumtimit të ri, të zhvilluar nga Perata së bashku me mjekët Sara Colanero dhe Silvia Gonzali, janë botuar në revistën shkencore të specializuar Frontiers in Science Science.

Comments are closed.