[adning id="476476"]

Djathi unik që mbrohet nga BE!

32

Halloumi nuk është vetëm një djathë, është gjithashtu një simbol i ndarjes dhe ndoshta edhe të shpresojë në një nga konfliktet gjeopolitike më të gjata të Europës. Në kryeqytetin e Qipros ky djathë gome, i kripur dhe i gjithanshëm është gjithmonë në menu. Siç thotë Marinos, pronari i një taverne në Nikosia, “halloumi do të thotë traditë për ne, një traditë shumë e vjetër, madje edhe shekullore”.Dashamirët e Halloumi në ishull tani kanë arsye për të festuar. Bashkimi Europian i ka dhënë djathit një ‘Emërtim të Mbrojtur të Origjinës’ (PDO). Është një nga etiketat e saj kryesore të cilësisë së ushqimit.

Nga tetori 2021, kur të zbatohet ky status, vetëm djathi i bërë në ishull do të tregtohet jashtë vendit me atë emër. Si eksporti kryesor i Republikës së Qipros, sektori tashmë ofron rreth 20,000 vende pune dhe tani perspektivat e tij në treg po duken edhe më premtuese. Në një nga fabrikat më të mëdha të hallumit në Republikën e Qipros, Produktet e Qumështit Charalambides Christis, prodhohen 10.000 tonë çdo vit. Etiketa e djathit PDO është një temë e nxehtë e bisedës tani dhe mund të ketë vështirësi në krijimin e saj. Sidoqoftë, mund të jetë dora ndihmëse që i duhet ishullit për të sjellë veriun dhe jugun së bashku.