Dimitrov: Presim angazhim të përforcuar të presidencës portugeze për të zhbllokuar eurointegrimet

22

Zëvendëskryeministri për Çështjet Evropiane Nikolla Dimitrov deklaroi se ai priste që presidenca portugeze të rritë përpjekjet e saj për të zbatuar vendimin e Këshillit nga marsi i vitit të kaluar për të hapur bisedimet e pranimit të vendit në BE.

“Kemi sinjale se do të ketë një angazhim më të fortë të presidencës portugeze. Meqenëse diplomacia në prapaskenë, në një farë mënyre, jep më shumë shanse, nuk e di se sa e mençur është për mua të them më shumë, por është e drejtë të njoftoj se ne presim një angazhim të shtuar nga presidenca portugeze e cila mendoj se ka vullnet të mirë. Ata janë larg gjeografikisht, pozicioni i tyre si një ndërmjetës i sinqertë është i qartë – ata duan sukses dhe ata duan të përfundojnë atë që filloi presidenca gjermane dhe të zbatojnë vendimin e Këshillit nga marsi i vitit të kaluar,” tha Dimitrov në një intervistë për emisionin “360 gradë” në Alsat TV.

Ai gjithashtu thekson se ka kontakte të caktuara dhe të drejtpërdrejta në nivele të ndryshme, kontakte të drejtpërdrejta maqedono-bullgare, për të cilat, siç thotë ai, ka dukje që ato të intensifikohen në periudhën e ardhshme.

I pyetur përse konsideron se Qeveria aktuale teknike bullgare do të ishte partner i përshtatshëm për arritjen e një marrëveshje të mundshme, pra të kompromisit që do të hapte rrugën për miratimin e kornizës negociuese dhe mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare, zëvendëskryeministri Dimitrov tha se kemi nuk ka luks të mos u përpiqur.

“E qartë është se situata nuk është ideale dhe ky kontekst politik ka një sfidë. Sidoqoftë, është gjithashtu e qartë se nëse sinkronizojmë përpjekjet me zgjedhjet – ne kemi zgjedhje lokale, Bullgaria pas këtyre zgjedhjeve të dyta parlamentare do të ketë zgjedhje presidenciale, Gjermani ka parlamentare, Franca ka zgjedhje presidenciale pranverën e ardhshme, atëherë do të jetë shumë e vështirë të gjesh një periudhë ku nuk do të ketë zgjedhje për të tentuar. Mendoj se përkushtimet janë aq të larta dhe kaq shumë kohë është humbur sa që ne nuk kemi luksin të mos përpiqemi. Ky vlerësim nuk është vetëm i yni, është vlerësim i shumë shteteve anëtare, i institucioneve në Bruksel dhe mendoj se në ditët dhe javët e ardhshme do të shohim një angazhim të intensifikuar në këtë drejtim për të parë se çfarë është e mundur të rimëkëmbet marrëdhënia në shinat e afërsisë dhe miqësia me fqinjët dhe BE-në për t’i dhënë Ballkanit, për t’u përpjekur ta kthejmë vrullin për të mirë, të cilin po e humbasim. Për fat të keq, ideja evropiane në Ballkan po zbehet”, tha Dimitrov.

Detyra e jonë, thotë ai, është të bëjmë gjithçka që mundemi për të siguruar përparim.

“Mendoj se është e vërtetë që është koha që Maqedonia e Veriut të fillojë negociatat me BE-në”, thotë Dimitrov.