Dilema e mesazheve, duhet t’i fshijmë menjëherë apo jo?

Telefonatat, e-mailet dhe WhatsApp: rrethuar nga kërkesat, rritet numri i atyre që vendosin të mos përgjigjen. Ekspertët: “Ja si të kapërcehet ankthi i smartfonëve”

30

Ata që heqin dorë do të shpëtohen. Por kjo nuk do të jetë një humbje, por një pushtim. Nga liria. Për t’iu përgjigjur ose jo një mesazhi, ose për ta bërë atë kur është më mirë. Një subjektiv më i mirë: ne do ta vendosim atë. Kjo është sfida e vërtetë për t’u kapërcyer, në epokën e “mbingarkesës informative, të menjëhershme dhe të përditshme”, për të përdorur fjalët e Giovanni Boccia Artieri, sociolog i medias digjitale në Universitetin e Urbino Carlo Bo. Sepse sot më shumë se kurrë po bëhemi të disponueshëm për të komunikuar.

JO VETËM TELEFONATA. Telefoni celular nuk është më një mjet për tu gjurmuar, por një “qendër” multimediale, një kryqëzim shumë i zënë i postës elektronike, mesazheve tekst, mesazheve të menjëhershme. Nëse në vitin 2015, një amerikan mesatarisht pretendonte të merrte 86 email çdo ditë, për tre vjet gjërat kanë ndryshuar për keq. Dhe në të vërtetë nuk është rastësi që vetëm në Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë filluar të injorojnë sulmet e mesazheve, të çdo lloji dhe në çdo platformë. Pagimi për një çmim: ankthi. “Ne kemi krijuar një mjedis ku njerëzit besojnë se mund të marrin një përgjigje menjëherë. Kur nuk është, ata shqetësohen”, i tha Sherry Turkle antropologut digjital. Një kosto që është mjaft e pranueshme nëse mësoni të hidhni poshtë: të transformoni, domethënë, hapësirën mendore në të cilën ndihemi nën rrethim, në postin e një komunikimi të ri digjital.

KEQKUPTIMI I TË QENIT BALLË PËR BALLË. “Ndërsa jashtë vendit është duke u zhvilluar detoksifikimi, detoksifikimi nga komunikimi përmes kurseve dhe praktikave të mira në zyra, në Itali nuk ka etikë adekuate. Është një problem kulturor i mësimit, tek i cili duhet të fillojmë të gjejmë zgjidhje”, vazhdon Boccia Artieri. Keqkuptimi themelor është se ne presim një përgjigje të menjëhershme nga marrësi i një mesazhi, sikur të ishte atje para syve tanë. “Është një proces automatik njohës i zbatuar nga truri, i njëjtë që gjenerohet ballë për ballë”, shpjegon Giuseppe Riva, psikolog i mediave të reja në Universitetin Katolik të Milanos. Por objektivisht është shumë për të pritur që ata që “kontrollojnë” mesazhin tonë në WhatsApp do të na përgjigjen në 200 mijë sekonda, sikur të ishin 70 centimetra nga hunda.

PRAKTIKAT E MIRA. Do të mbijetojmë, Gloria Gaynor e ka kënduar atë për dyzet vjet, kur smartfonë ende nuk i kishim imagjinuar. Por është e nevojshme të zbatohet pak. Lejoni njoftimet, për shembull, të paktën në fundjavë ose gjatë festave: kështu që ne nuk do të shpërqendrohemi nga ndriçimi i ndryshëm ose i papritur i ekranit të telefonit derisa ne jemi në kinema (madje edhe fqinjët do të jenë mirënjohës ndaj nesh) ose nën një qiell të shkëlqyer . Ju gjithashtu mund të kufizoni veten për t’iu përgjigjur emaileve të kompanisë (që gjithashtu mund të jenë me aftësi të kufizuara përkohësisht). “Ata që punojnë të shtunën në mëngjes janë të lirë të na shkruajnë, por duhet të marrim parasysh se do të përgjigjemi të hënën. Dhe të dy bashkëbiseduesit duhet të mësojnë të menaxhojnë ankthin e pritjes, “insiston Boccia Artieri.

ZGJIDHNI KOHËN. Ndërhyrësit nuk janë thjesht profesionistë. Mendoni për grupet e WhatsApp në të cilën ne jemi në dritën e vetë regjistruar: godinë, shkollë, pishinë, palestër. “Ndërkohë mund të dilni nga këto grupe. Ose tjetër është e mjaftueshme t’i heshtësh ata “, kujton Riva. Që nënkupton të përdorni në favor të parametrave të privatësisë të të gjitha aplikacioneve që përdorim: në WhatsApp, për të qëndruar në temë, mund të zgjidhni të hiqni “kontrollin blu” për të lexuar mesazhet. “Por ndoshta kjo duket si një humbje”, thotë Alberto Marinelli, një ekspert i proceseve kulturore dhe komunikative në Sapienza në Romë. Pse nuk duhet të ikni? “Teknologjitë e reja bëjnë të mundur krijimin e kohës së ndërveprimit. Dhe kjo është mbi të gjitha një avantazh”.

Comments are closed.