Dialogu Zhan Mone: Janë harmonizuar 90 për qind të çështjeve

6

Shkup, 1 shkurt – Në dialogun e tretë në kuadër të procesit Zhan Mone në Kuvend, deputetët i afruan qëndrimet dhe u dakorduan për aspekte të caktuara për reformat e Rregullores, të cilat duhet t’i miratojë përbërja e ardhshme e Kuvendit, por megjithatë mbeten edhe dallimet kyçe, është cekur sot në konferencë për shtyp në Parlament, pas përfundimit të dialogut të tretë në kuadër të Procesit Zhan Mone, raporton KOHA.

“Me dialogun e tretë u dakorduam për të gjitha aspektet kyçe për reforma të Rregullores dhe e konfirmuam përkushtimin tonë të përhershëm për përforcim të proceseve demokratike. Ne i vendosim dallimet tona politike anash në mënyrë që ta konsolidojmë punën tonë me Rregulloren. Bëmë reforma të rëndësishme dhe lëmë trashëgimi të rëndësishme për përbërjen e re kuvendore në formë të tekstit të harmonizuar për ndryshimet e Rregullores, që është anektuar në këtë dokument, si pjesë integrale e konkludimeve nga dialogu i tretë Zhan Mone, me çka disa çështje të caktuara mbeten të shqyrtohen në përbërjen e ardhshme parlamentare”, tha spikeri Talat Xhaferi në konferencë për shtyp.

Sipas Xhaferit, në 90 për qind të çështjeve për ndryshimet, partitë arritën pajtueshmëri, por megjithatë, Rregullorja e re kuvendore është lënë të miratohet pas zgjedhjeve nga përbërja e re kuvendore.

“Ka disa dallime lidhur me kriteret për zgjedhje të sekretarit të ardhshëm të përgjithshëm, dhe ndihmësve të sekretarit të përgjithshëm, në pjesën e risaktësimit në aspektin formal teknik të riformulohen, nuk ka dallime lidhur me përcaktimin politik për vendosje të parimeve për sekretarin e ardhshëm të përgjithshëm, dhe rreth nevojës për harmonizim të gjërave me ndryshime kushtetuese, duke pasur parasysh se ndodhemi në kohë para zgjedhjeve, atë pjesë e lamë për përbërjen e ardhshme kuvendore që ta risaktësojë, në mënyrë që rë mos hyjmë në debat politik në kohë para zgjedhjeve”, tha Xhaferi.

Lidhur me atë nëse ka marrëveshje për kufizimin e mbledhjes konstituive dhe nëse ka garanca se nuk do të përsëritet skenari i 27 prillit, Xhaferi tha se janë dakorduar për tajmingun për fillim dhe për përfundim të asaj mbledhje, por në thelb kjo nuk do të miratohet deri në konstituimin e përbërjes së ardhshme parlamentare. “Ndërkaq për garancat se nuk do të përsëritet skenari, publikisht do të përsëris, sepse është kompetencë e imja, si kryetar i Kuvendit të thërras mbledhje në pajtim me rregullat ekzistuese, ta kryesoj mbledhjen e njejtë deri në zgjedhjen e kryetarit të ardhshëm të Kuvendit. Garancë është fjala ime, kështu që nuk do të shihni skena të tilla në mbledhjen e ardhshme konstituive”, tha Xhaferi.

Xhaferi përkujtoi se Dialogu është instrument kyç për ndërtimin e konsnensusit në punën e tyre në mandatin aktual parlamentar dhe ka ndihmuar në avancimin e procesit eurointegrues, zbatuar me reformat, përfshirë edhe reformat institucionale në Kuvend.

Tha se me procesin Zhan Mone demonstrojnë përkushtim për bërje të reformave strategjike dhe për pranim të frymës së re të dialogut parlamentar, me ç’rast arritën rezultate konkrete për, siç tha, përforcim të Kuvendit në këtë moment kritik në rrugën e vendit tonë drejt anëtarësimit në BE.

Theksoi se në pritje të metodologjisë së re për zgjerim, Kuvendi është i gatshëm të luajë rol më të madh në atë drejtim. “Mu në fund u dakorduam që ta vazhdojmë dialogun tonë për implementimin e agjendës reformuese për BE-në dhe për agjendën institucionale reformuese, si dhe për tema më të gjera të interesit të ndërsjelltë për kryesinë, koordinuesit dhe përfaqësuesit e partive parlamentare në Kuvend në mandatin e ri të tij”, theksoi Xhaferi.

Andreas Shider, kryetar i Delegacionit në Komitetin e përzier parlamentar BE-Maqedoni e Veriut, tha se dy ditët e dialogut kaluan në atmosferë pozitive dhe e përfunduan punën me përpunimin e Rregullores së re të Parlamentit të Maqedonisë së Veriut, me çka, siç tha, me qëllim që në të ardhmen përbërja e re e Kuvendit të punojë në mënyrë më efikase dhe me fokus më të madh në çështjet politike, ndërsa fokus më të vogël të taktizimit dhe bllokimit.

Tha se ideja për Zhan Mone të PE-së ishte të jetë partner neutral në proces dje kjo duhet të kihet parasysh posaçërisht në periudhën parazgjedhore.

Konfirmoi se janë dakorduar për ndryshime të Rregullore dhe ato do t’i zhvendosen përbërjes së re që do të duhet t’i miratojë në afat sa më të shpejtë, kur ta fillojë punën e vet.

Ai përsëriti se interesi i PE-së për zgjerimin drejt Ballkanit Perëndimor ishte ripërtërirë dhe përforcuar. “Ekziston rrugë e madhe parlamentare gjithashtu në procesin inkuadrues dhe nuk e di nëse do të mund të vendosim për at[ë së shpejti, por në konferencën për reformim të Evropës, që do të fillojë më 19 maj, do të donim t’i përfshinim edhe parlamentet e vendeve kandidate dhe konsideroj se është me rëndësi të kuptojmë se parlamentarët nuk janë të ndarë vetëm në parti në pushtet, parti opozitare, por ato kanë edhe obligime që duhet t’i përfundojnë”, theksoi ai. Nënvizoi se PE çdoherë ka qenë dhe do të jetë aleat i të gjitha familjeve politike me qëllim që në afat sa më të shkurtë negociatat të hapen.

Shtoi se pas formimit të përbërjes së re parlamentare do të fillojë dialogu i katërt Zhan Mone, sepse krahas Rregullores ka edhe shumë çështje të tjera për të cilat duhet të diskutohet.

Raportuesi i PE-së për Maqedoninë e veriut, Ilhan Quçuk tha se edhe në të ardhmen do të bashkëpunojnë edhe me pushtetin edhe me opozitën, sepse ka nevojë për bashkëpunim të përforcuar kur bëhet fjalë për reformat e ardhshme lidhur me BE-në.

“Kuvendi ka rol udhëheqës në demokracinë parlamentare, Procesi kyç i reformimit të vendit shkon përmes procedurave demokratike përmes arritjes së konsensusit mes partive politike dhe faktorëve të ndryshëm në shoqëri. Transparenca, parashikueshmëria dhe inkluziviteti, janë pjesa kryesore e demokracisë parlamentare. Ne jemi miq të Maqedonisë së Veriut dhe do të vazhdojmë me qëndrimin tonë të fuqishëm, do të jemi miq edhe në të keq edhe në të mirë. Këtu do të jemi për t’ju ndihmuar të arrini rezultate të mira që janë të rëndësishme jo për elitën politike të vendit, por më me rëndësi për shoqërinë qytetare dhe për njerëzit e Maqedonisë së veriut”, tha Ilhan Quçuk.

Koordinuesi i grupit të deputetëve të VMRO-DPMNE-së, Nikolla Micevski theksoi se kanë zgjidhur disa çështje teknike.

Koordinuesi i grupit parlamentar të LSDM-së, Jovan Mitreski, e përsëriti qëndrimin se lënë bazë të mirë për përbërjen e ardhshme parlamentare që të vazhdojë të punojë në këtë mënyrë, apo nëpër këtë rrugë me shpresë, siç tha, se ajo që ndodhi në të kaluarën, të mos përsëritet asnjëherë. (koha.mk)

Comments are closed.