Dëmet e para, nga bora e parë në Zvicër

VOAL – Bora ka përbërë kryelajm në këto ditë të fundit të tetorit edhe në Tiçinon malore dhe Graubynden. Për shkak të rënies së bollshme të flokëve të borës, janë shfaqur ngatërresat e para të trafikut. Në veçanti, disa pjesë të rrjetit hekurudhor janë bllokuar përkohësisht.

Linja Albula della Retica (në seksionin Thusis – Tiefencastel – Filisur – Shën Moritz) është gjithashtu e mbyllur deri në njoftimin e mëtejshëm. Nuk ka trena ose autobusë të zëvendësueshëm. Trafiku në linjën Chur-Arosa rifilloi të dielën në mëngjes pas disa orësh ndalesa. Një skenar tjetër, megjithatë, për pjesën midis Chur dhe Thusis me pezullimin e të gjithë trenave. Udhëtarët këshillohen të përdorin trena të rregullt S-Bahn S2.

Situata nuk duket të jetë më mirë në Engadine: linja St. Moritz/Pontresina – Samedan – Scuol-Tarasp është e mbyllur. Autobusë zëvendësues janë planifikuar midis Samedan dhe Scuol/Tarasp. Udhëtarët e linjës Prättigau-Engadine është këshilluar që të shkojnë në shatëll Klosters-Saglians-Kloster me ndërrim në Saglians për Samedan-Scuol Klosters ose për Regio-Express për dhe nga Davos/Landquart. Të gjithë trenat e Bernina-Express janë anuluar.

Situata në rrugë

Bora po shkakton siklet edhe në disa pjesë të rrugëve. Në veçanti VIASUISSE sinjalizon rrugët me dëborë në mes Göschenen dhe Hospental dhe A13 në Grisons në Andeer dhe San Bernardino. Batanije e bardhë ka mbërritur në rrugët kryesore në mes të Silvaplana dhe Brail, mes Chur dhe Arosa, mes Klosters dhe Davos, duke përfshirë Vinadi dhe Spissermühle, dhe në mesin e Spissermühle dhe SAMNAUN. Në kantonin e Urit, rruga kantonale ndërmjet Meien dhe Färnigen është e mbyllur në të dy drejtimet, përsëri për shkak të reshjeve të mëdha të borës. Për sa i përket gjithnjë VIASUISSE Alpine kalon informon se Flüela, Forcola di Livigno, Oven, Furka, Grimsel, Lucomagno, Klausen, Maloja, Novena, Julier, Oberalp, San Bernardino, San Gottardo, Spluga, Susten dhe Umbrail janë mbyllur deri në një njoftim të mëtejshëm njoftim për arsye sigurie. Zinxhirët janë të detyrueshëm për Bernina dhe Lenzerheide. Albula, Sempione dhe Wolfgang (të dy të mbyllura për automjete të rënda) janë të mbuluara me borë.