Da Vinçi është italian! Italia i kërkon Francës pikturat

4

Italia kërkon të rinegociojë marrëveshjen e huasë për të gjitha pikturat e Leonardo da Vinçit në Luvër në 2019, me rastin e një ekspozite që shënon 500 vjetorin e vdekjes së tij, njoftuan mediat italiane.

Sekretarja e Shtetit për Kulturën, Lucia Borgonzoni, anëtare e Ligës (ekstremi i djathtë), deklaroi për “Corriere della Sera” se kushtet e marrëveshjes së nënshkruar nga ish-ministri i Kulturës, Dario Franceschini ishin ”të papranueshme”.

“Leonardo është italian, Franca lidhet me figurën e tij vetëm në momentin e vdekjes”, sqaroi ajo për artistin e famshëm të Rilindjes, i cili lindi në Itali në vitin 1452 dhe vdiq në Francë në 1519. “Dhënia hua në Luvër e këtyre pikturave do ta vendoste Italinë në plan të dytë në vazhdën e një ngjarje kaq të madhe kulturore”, u shpreh Borgonzoni.

Në 2017, Italia u angazhua t’i japë hua Luvrit të gjitha pikturat e Leonardo da Vinçit për ekspozitën që do të mbahet në 2019 me rastin e 500 vjetorit të vdekjes së tij.

Comments are closed.