Corbyn ishte kundër intervenimit të Aleancës ndaj Serbisë

3

Londër, 3 dhjetor – Jeremy Corbyn (kandidat për kryeministër në Britani të Madhe në zgjedhjet e rradhës) dhe John McDonnell jo vetëm që ishin kundër asaj që NATO të ndërmerrte aksione ushtarake kundër regjimit diktatorial të Slobodan Miloseviç në Serbi në vitet e 90-ta por veteranët e krahut të majtë mohuan gjithashtu edhe krimet e luftës së drejtpërdrejtë të Millosheviçit.

Siguria kolektive dikur ishte thelbësore për traditat e Partisë ‘Labour’. Ndër arritjet historike të partisë, për shembull, ishte roli i qeverisë së Clement Attlee në krijimin e NATO-s në vitin 1949, e cila lidhi mbrojtjen e Europës me atë të SHBA. Të gjitha qeveritë britanike të pasluftës e trajtuan anëtarësimin në NATO si thelbin e politikës mbrojtëse, por ka pasur një mendim të vazhdueshëm kundërshtues të pakicave brenda kësaj partie, transmeton gazeta KOHA.

Jeremy Corbyn ka qenë një kritik i gjatë i Aleancës, duke bërë disa pretendime të diskutueshme ndër vite. Për më tepër, sipas raporteve të rishikuara ndërvite udhëheqësi i Labour dhe krahu i djathtë i tij John McDonnell shpesh kanë qenë në anën e gabuar të historisë.

Lufta e Kosovës ishte lufta e fundit në Europën e shekullit të 20-të dhe operacioni i parë paqeruajtës i NATO-s. Luftimet shpërthyen midis forcave serbe dhe shqiptare të Kosovës në vitin 1998, në mes të shpërbërjes së ish-Jugosllavisë. Një fushatë e spastrimit etnik u ndoq nga presidenti serb Slobodan Milosevic, duke shkaktuar kështu edhe ndërhyrjen e NATO-s në 1999.

Presidenti i atëhershëm serb drejtoi sulmet kundër të gjithë jo-serbëve, në veçanti ndaj shqiptarëve të Kosovës. Atë vit, policia speciale serbe vrau 45 shqiptarë etnikë në të masakrën e Recakut. Si përgjigje, rrugët diplomatike kishin dështuar e që më pas edhe pasuan opcione ushtarake, përfshirë këtu sulmet ajrore.

Një fushatë 78-ditore e bombardimeve të NATO-s përfundoi konfliktin e vitit 1998-99, në të cilin u vranë më shumë se 10,000 njerëz. Sipas një raporti të vitit 1999 nga Morning Star, i zbuluar së fundmi në Tuitter nga përdoruesi ‘Corbyn’, veterani i krahut të majtë të tij kishte dënuar ndërhyrjen humanitare të NATO-s, duke e cilësuar atë si veprimtari “kriminale”.

Ai gjithashtu kishte përqeshur edhe liderin e atëhershëm të ‘Labour’, Toni Blair duke pretenduar se arsyeja e vërtetë e ndërhyrjes ishte “kapja e burimeve dhe shitja e armëve”.(koha.mk)

Comments are closed.