Çifti i veterinerëve ka bërë uljen e numrit të kafshëve endacake nëpërmjet sterilizimit, vaksinimit dhe adoptimit

28

Prej një muaji vendi ndodhet në karantinë të plotë, por kjo nuk i ka ndaluar çiftin e veterinerëve të Klinikës Veterinare KLOER, Klodiana & Eror Zylyftari, të vazhdojnë me vetëmohim projektin e rehabilitimit të situatës me kafshët endacake në rrugët e qytetit bregdetar të Durrësit.

Që prej vitit 2012 çifti i veterinerëve kanë nisur punën vullnetarisht për të bërë të mundur uljen e numrit të kafshëve endacake nëpërmjet praktikave të sterilizimit/ vaksinimit dhe adoptimit të tyre. Kjo ka bërë që numri i kafshëve endacake të mbahet nën kontroll dhe po ashtu i trajtimit të rasteve të tjera me probleme nga më të ndryshmet shëndetësore apo të keqtrajtimit të tyre.

Ndërkohë prej tre vitesh, çifti i veterinerëve në bashkëpunim Bashkinë Durrës dhe organizatën “Stray Coco”, që mundësojnë ambientet e qëndrimit për kafshët endacake për zbatimin e projektit dhe organizata jo fitimin prurëse JETA Tier und Mensch(Jeta, kafshët dhe njerezit) janë duke zbatuar pa ndërprerje një projekt i cili përqëndrohet në kapjen e kafshëve endacake (përgjithësisht të gjinisë femërore), sterilizimin e tyre (për të parandaluar riprodhomin), vaksinimin e tyre dhe kthimin në habitat e tyre.

Në tre vite punë, çifti i veterinerëve kanë bërë të mundur sterilizimin dhe vaksinimin e një numri prej 1000 kafshësh endacake. Ndërkohë vetëm në këto 30 ditë karantinë, kanë bërë të mundur kapjen e mëse 100 rasteve të reja duke i sterilizuar dhe vaksinuar. Të gjitha kafshët e sterilizuara matrikullohen duke i vendosur një numër të caktuar sipas radhës së kapjes dhe të gjithë skedohem duke pasur nga një kartelë me të dhënat e kafshën si mosha, ngjyra, vendi i kapjes, data dhe të dhëna të tjera identifikuese në mënyrë që kafshët të dallohen nga rastet e reja të pasterilizuara/vaksinuara.

“Që me nisjen e karrierës si veterinere, një ndër qëllimet kryesore ishte investimi në qytetin tim të lindjes, përsa i përket situatës me kafshët endacake. Këto ditë ka qenë edhe më motivies fakti që mund t’i lokalizonim më lehtë rastet në terren për shkak të kufizimit të lëvizjeve. Ndjej kënaqësi që kemi arritur pas kaq vitesh në këto rezultate pozitive.”

Vet. Eror Zylyftari

” Nëse në fillesat tona, ishte një situatë shumë problematike përsa i përket numrit të lartë të kafshëve endacake, kryesisht shtimit të qenëve, tashmë ndjehemi optimist për rezultatin e arritur.”

Comments are closed.