Charles III, biznesmeni miliarder me përvojë

Kur shumica e njerëzve mendojnë për Mbretin Charles III, ata paraqesin ish Princin e Uellsit duke luajtur polo, duke shtrënguar duart, duke dhënë dolli ose duke lavdëruar kopshtarinë organike. Por ndërkohë që ai po bënte këtë, ai po ndërtonte gjithashtu një perandori biznesi. Sot ajo vlen mbi një miliard paund dhe po rritet me shpejtësi

 

Kur flasim për Charles III, ndonëse është qytetari privat, nëpunësi publik prej shumë kohësh dhe tani 73 vjeç, kreu i shtetit. Përcaktimi i asaj që është private dhe çfarë është shtetërore nuk është gjithmonë e lehtë. Padiskutim, pjesa më e madhe e madhështisë vezulluese si Crown Jewels, Kështjella Windsor, Pallati Kensington dhe Pallati Buckingham i përkasin vendit dhe jo familjes mbretërore. Sot, Charles III megjithatë kontrollon një portofol të madh pronash dhe investimesh dhe së shpejti profili i tij do të dominojë edhe monedhën e vendit. Një vështrim prapa tregon një interes për biznesin plot me lehtësime taksash, marrëveshje të pasurive të paluajtshme dhe disa llogari në det të hapur.

DUKATI I CORNWALL, NJË ANOMALI HISTORIKE

Advertisements

Si Princi i Uellsit, Charles varej nga Dukati i Cornwall për pjesën më të madhe të të ardhurave të tij për të financuar shpenzimet e tij personale dhe zyrtare. Dukati është një biznes privat që përfshin rreth 52,450 hektarë (afërsisht 130,000 hektarë) tokë të shpërndarë në 20 qarqe në Angli dhe Uells. Portofoli i pronave përfshin 260 ferma të pajisura plotësisht, pyje dhe prona të shumta rezidenciale dhe komerciale. Dukati gjithashtu kontrollon pjesë të vijës bregdetare dhe ka një portofol investimesh financiare. Dukati ka ekzistuar që nga viti 1337 si një mënyrë për të mbështetur trashëgimtarin e fronit. Sipas ligjit, përfituesi nuk mund të shesë asetet, dhe merr vetëm një pagesë nga të ardhurat e krijuara.

Në vitin 1969, kur Charles ishte 21 vjeç, ai filloi të merrte të ardhurat e plota të dukatit. Nga vitet 1980, ai kishte marrë një interes më aktiv në biznesin e qetë.

“Ajo që Charles bëri ndryshe ishte se ai ishte i përfshirë në profesionalizimin e tij për një epokë të vonë kapitaliste, për shembull, dukati punësoi menaxherë dhe staf profesional që diversifikoi portofolin e tij,” tha Laura Clancy, një pedagoge në Universitetin Lancaster. “Kjo do të thoshte se ishte më pak vetëm një grumbull toke dhe më shumë një portofol produktiv,” tha për DW autori i “Drejtimi i firmës familjare: Si e menaxhon monarkia imazhin e saj dhe paratë tona”. Aktualisht, ekipi drejtues mbështetet nga 180 staf nga një seli në Londër dhe zyra të ndryshme lokale. Fokusi kryesor i tyre mbetet zhvillimi i tokës, qirasë dhe pronës. Por në vitin 2017, dokumentet e njohura si Paradise Papers treguan se ata kishin investuar para në kompani offshore. Edhe pse ndoshta një siklet, një zëdhënës e mbrojti Charlesin duke thënë se të tjerët ishin përgjegjës për vendimet e investimeve.

Dhe përkundër shumë qiramarrësve afatgjatë, me kalimin e viteve disa qiramarrës janë ankuar se nuk kanë marrë marrëveshje të drejta. Vitin e kaluar u zbulua se princi kishte përdorur ndikimin e tij për dekada për të verifikuar ligjet për të ndaluar qiramarrësit të blinin prona. Megjithatë, dukati ka qenë një minierë ari për të.

PROFESIONALIZIMI I DUKATIT TË CORNWALL

Për vitin 2002/2003, dukati raportoi të ardhura prej rreth 10 milionë paund (11.4 milionë dollarë, 11.4 milionë euro), të cilat më pas iu transferuan Charles. Vlera totale e pasurisë ishte rreth 400 milionë paund. Që atëherë, numrat janë rritur pothuajse çdo vit, sipas raporteve të tyre vjetore. Për 2011/2012, dukati raportoi të ardhura prej 18.3 milionë paund dhe vlerësoi pasurinë në 728 milionë paund. Për vitin që përfundon më 31 mars 2022, dukati raportoi 23 milionë paund të ardhura për princin dhe asete neto prej 1.049 miliardë paund. Kjo do të thotë se të ardhurat janë më shumë se dyfishuar ndërsa vlera e pasurisë është rritur gati 200% në dy dekada. Në një tjetër fat, qeveria e përjashton dukatin nga taksat e korporatave. Megjithëse princi ka paguar vullnetarisht tatimin mbi të ardhurat që nga viti 1993 për paratë e marra nga dukati, por vetëm pasi ka zbritur shpenzimet e tij zyrtare.

KALIMI NË NJË DUKAT DHE KALIMI NË GJËRA MË TË MËDHA

Tani që Charles është mbret, ai do t’ia dorëzojë Dukatin e Cornwall djalit të tij, William. Në këmbim, mbreti i ri do të marrë tre burime të tjera të ardhurash: të ardhura nga Dukati i Lancasterit, pagesa nga Crown Estate dhe pjesa e tij në pasurinë personale të Mbretëreshës Elizabeth. Dukati i Lancaster është i ngjashëm me Dukatin e Cornwall. Nuk i përket sovranit, por ata marrin të ardhura prej saj. Vitin e kaluar, dukati Lancaster dhe 18,000 hektarë tokë rurale dhe prona kryesore në Londër i pagoi mbretëreshës 24 milionë paund dhe kishte pasuri prej 652 milionë paund. Crown Estate është një pronë me shumë miliarda paund që përfshin pjesën më të madhe të shtratit të detit në të gjithë vendin. Kjo pronë nuk i përket as monarkut, por atyre u garantohet një pagesë nga të ardhurat e saj të quajtur granti sovran.

Ajo menaxhohet nga një bord pa përfshirjen e familjes mbretërore. Vitin e kaluar ajo solli 313 milionë paund fitime dhe i pagoi mbretëreshës 86 milionë paund për të mbuluar detyrat zyrtare, stafin, shpenzimet e udhëtimit dhe mirëmbajtjen e pallatit. Pjesa tjetër shkoi në qeveri. Shtojini të gjithëve çdo gjë që Charles trashëgon drejtpërdrejt nga pasuritë personale të nënës së tij, gjëra të tilla si prona – Kalaja Balmoral në Skoci ku ajo vdiq dhe Sandringham – kuajt e garës, paratë, investimet dhe një koleksion i pazëvendësueshëm bizhuterish, arti dhe mobiljesh të mbledhura gjatë brezave. Vitin e kaluar Forbes vlerësoi vlerën e pasurisë së mbretëreshës në rreth 500 milionë dollarë.

SHUMË I PASUR PËR NJERËZIT?

Kur bëhej fjalë për investimet, mbretëresha thuhet se ishte e padurueshme në drejtim të menaxhimit. Disa pyesin nëse Mbreti Charles do të jetë aq i përfshirë me interesat e tij të reja financiare sa ishte kur ishte Princi i Uellsit. Nëse mbreti merr frenat financiare apo jo, nuk mund ta fshehë faktin se këto privilegje shkojnë në shekuj dhe nuk bazohen në arritje personale. Ata janë një kujtesë e fuqisë së madhe në një monarki kushtetuese. Po kështu, shumë nuk janë të lumtur që Charles është i përjashtuar nga tatimi standard i trashëgimisë prej 40%, një marrëveshje e bërë me qeverinë dekada më parë. Të tjerë argumentojnë se familja mbretërore është një magnet turistik dhe një mënyrë unike për të reklamuar Mbretërinë e Bashkuar.

Laura Clancy nga Universiteti Lancaster e ka quajtur familjen “një firmë” për ta demaskuar atë si një korporatë dhe për të kuptuar pasurinë dhe fuqinë e saj. Por ajo nuk mendon se pasuritë e tyre, mungesa e transparencës dhe pabarazia që ajo demonstron do të jenë zhbërja e monarkisë. Sekreti i mbretëreshës ishte se ajo ishte një “prezencë e qetë” dhe nuk ndërhynte në debate publike, tha për DW Nikhil Kumar, zëvendës redaktor global në Grid. Jetëgjatësia e saj i dha asaj “pluhurin yjor të historisë”. Mbetet për t’u parë nëse Mbreti Charles mund ta vazhdojë këtë. Nëse jo, të gjitha paratë në botë mund të mos e shpëtojnë monarkinë. (DW)