Çfarë përcakton nëse preferoni çaj ose kafe?

16

Shkencëtarët kanë zbuluar se cili faktor përcakton nëse preferoni të pini çaj ose kafe, dhe fajtori për këtë, besoni apo jo, është gjenetika.

Rezultatet e hulumtimit janë botuar në Nature. Shkencëtarët ekzaminuan nëse hidhërimi i perceptuar prek dikë që preferon çajin më shumë se kafe. Prandaj, njerëzit me ndjeshmërinë më të madhe të hidhërimit duan kafe, por është interesante që ata nuk pinë më së shumti.

“Kjo sugjeron që konsumatorët e kafesë të zhvillojnë një shije ose aftësi për të zbuluar kafeinë”, thotë profesorja Marilyn Cornellis e Universitetit të Brisbanes.
Konkluzioni kryesor i shkencëtarit Liang Dar Hëang është se gjenetika ndikon më shumë në perceptimin e hidhësisë sesa në butësinë. Perceptimi i shijes ndikohet gjithashtu nga sjellja sepse, edhe pse njerëzit natyrisht nuk duan një shije të hidhur, ata mund të mësojnë të vlerësojnë ushqimet e hidhura.

Hulumtimi bazohet në të dhënat gjenetike të 430,000 britanikëve që morën pjesë në studim, nuk mund të përgjithësohen në vende dhe kultura të tjera, thonë shkencëtarët.

Comments are closed.