Çfarë i shkakton sulmet në zemër tek adoleshentët?

Më pak se 10 për qind e të gjitha sulmeve në zemër ndodhin te njerëzit nën moshën 40 vjeç. Por numri i të rinjve që vuajnë nga sulmet në zemër është në rritje me rreth 1,7 për qind më shumë çdo vit. Kjo është kryesisht për shkak të faktorëve të stilit të jetesës si abuzimi me substancat, zgjedhjet dietike dhe mungesa e stërvitjes

Sëmundja e zemrës është një term shumë i përgjithshëm që përshkruan pothuajse çdo problem me strukturën ose funksionin e zemrës. Tek fëmijët dhe adoleshentët, ndryshimet strukturore që formohen para ose menjëherë pas lindjes janë shkaku më i zakonshëm i problemeve të zemrës. Në raste të rralla, këto probleme të zemrës mund të jenë aq të rënda sa të shkaktojnë pasoja të rënda, apo edhe atak në zemër. Më pak se 10 për qind e të gjitha sulmeve në zemër ndodhin te njerëzit nën moshën 40 vjeç. Por numri i të rinjve që vuajnë nga sulmet në zemër është në rritje me rreth 1,7 për qind më shumë çdo vit. Kjo është kryesisht për shkak të faktorëve të stilit të jetesës si abuzimi me substancat, zgjedhjet dietike dhe mungesa e stërvitjes.

ÇFARË MUND TË SHKAKTOJË NJË ATAK NË ZEMËR TEK NJË FËMIJË APO ADOLESHENT?

Advertisements

Sulmet në zemër tek adoleshentët janë jashtëzakonisht të rralla. Arrestimi i papritur kardiak tek adoleshentët është më i zakonshëm, por ende i rrallë. Megjithëse njerëzit shpesh i përdorin këto dy terma në mënyrë të ndërsjellë, ato nuk nënkuptojnë të njëjtën gjë. Sulmet në zemër ndodhin kur gjaku në zemër ndalet papritur, zakonisht për shkak të sëmundjes së arterieve koronare. Arteriet tuaja bllokohen, kështu që gjaku i mjaftueshëm nuk mund të arrijë në zemrën tuaj. Arresti i papritur kardiak është kur zemra juaj ndalon së pompuari gjak në mënyrë efektive. Gjaku nuk mund të hyjë në organe të rëndësishme në trupin tuaj, si truri dhe mushkëritë tuaja.

Adoleshentët mund të përjetojnë një atak në zemër ose arrest kardiak për shumë nga të njëjtat arsye si të rriturit. Por faktorët e stilit të jetesës priren të jenë një shkak më i vogël vetëm sepse nuk kanë pasur aq shumë kohë për të shkaktuar dëme tek adoleshentët. Tek të rriturit, gjëra të tilla si pirja e duhanit, mungesa e stërvitjes, kolesteroli i lartë dhe faktorë të tjerë ndërtohen gjatë dekadave për të reduktuar funksionin e zemrës. Tek adoleshentët dhe të rinjtë, problemet kongjenitale, elektrike ose strukturore janë më shpesh shkaku. Shembuj të këtyre çështjeve përfshijnë gjëra të tilla si:

kardiomiopatia hipertrofike

Origjina anormale e aortës së arteries koronare (AAOCA)

Takikardia ventrikulare polimorfike katekolaminergjike (CPVT)

kardiomiopatia aritmogjene e ventrikulit të djathtë (ARVC)

sindromi i gjatë QT

Sindroma Wolff-Parkinson-White

A ËSHTË DHIMBJA IME NË GJOKS NJË ATAK NË ZEMËR?

Përveç sulmeve në zemër, arrestit kardiak ose sëmundjeve të zemrës, shumë gjëra mund të shkaktojnë dhimbje gjoksi tek adoleshentët. Kjo përfshin:

rritjen ose ndryshimet e muskujve

luhatjet e hormoneve

vrullet e rritjes

lëndim apo traumë

sëmundje si pneumonia

sulme paniku

Një studim i vitit 2021 zbuloi se më pak se 10 për qind Burimi i Besuar i shkaqeve të dhimbjes së gjoksit tek fëmijët e moshës 13 deri në 18 vjeç ishin për shkak të problemeve kardiake. Nëse përjetoni dhimbje gjoksi të shoqëruar me një atak në zemër, ajo zakonisht zhvillohet në qendër të gjoksit dhe mund të vijë e të shkojë. Në vend të dhimbjes së mprehtë, dhimbja e gjoksit zakonisht përshkruhet si një ndjenjë presioni ose shtrëngimi.

CILI ËSHTË NDRYSHIMI MIDIS NJË ATAKU PANIKU DHE NJË ATAKU NË ZEMËR?

Një atak paniku ndonjëherë mund të duket si një atak në zemër. Të dy ngjarjet ndajnë disa simptoma, si djersitja dhe gulçimi. Por ka dallime kryesore. Nëse dhimbja juaj fillon kur ndiheni në ankth, ka më shumë të ngjarë të keni një sulm paniku. Nëse dhimbja juaj fillon pas disa përpjekjeve fizike, mund të jetë një atak në zemër. Nuk ndodh shpesh që zgjedhjet e stilit të jetesës të shkaktojnë zhvillimin e sëmundjeve të zemrës në adoleshencë. Nëse sëmundja e zemrës zhvillohet, shpesh është për shkak të faktorëve si mbipesha ose përdorimi i drogës. Adoleshentët mund të ndërmarrin hapa herët për të parandaluar sëmundjet e zemrës dhe sulmet në zemër duke ushtruar rregullisht, duke bërë zgjedhje të ekuilibruara të dietës dhe stilit të jetesës dhe duke shmangur drogën dhe alkoolin.