Çfarë është sindroma Cogan?

Cogan shpesh fillon si një sëmundje inflamatore e syrit, zakonisht keratiti intersticial. Kjo shkakton inflamacion në indin e kornesë, filmi i qartë që mbulon pjesën e përparme të syrit

Sindroma Cogan është një gjendje e rrallë që shkakton inflamacion në sytë dhe veshë. Studiuesit nuk janë të sigurt për origjinën e tij të saktë, por shumë e konsiderojnë atë një sëmundje autoimune. Sëmundjet autoimune bëjnë që sistemi imunitar të sulmojë qelizat e shëndetshme në trup. Në rastin e sindromës Cogan, besohet se sistemi imunitar krijon antitrupa që sulmojnë indet në sytë dhe veshët.

CILAT JANË SIMPTOMAT? Sindroma Cogan shpesh fillon si një sëmundje inflamatore e syrit, zakonisht keratiti intersticial. Kjo shkakton inflamacion në indin e kornesë, filmi i qartë që mbulon pjesën e përparme të syrit. Simptomat shtesë të keratitit intersticial përfshijnë: sytë e përlotur; sy të kuq dhe të dhimbshëm; si dhe ndjeshmëri ndaj dritës. Ju mund të filloni të vini re shenja të inflamacionit në veshë. Kjo zakonisht ndodh brenda rreth dy viteve nga sëmundja inflamatore e syrit. Këto simptoma përfshijnë: humbje dëgjimi; marramendje; kumbimi në veshë; si dhe probleme me balancimin. Me kalimin e kohës, mund të vini re gjithashtu: lodhje; dhimbje kokel; dhimbje kyçesh; skuqje; dhimbje krahu; gulçim; si dhe nyjet limfatike të zgjeruara.

Advertisements

ÇFARË E SHKAKTON ATË? Shkaku i saktë i sindromës Cogan është i panjohur, por ka të ngjarë të jetë një gjendje autoimune. Është gjithashtu e lidhur ngushtë me vaskulitin, i cili i referohet inflamacionit të enëve të gjakut. Megjithatë, studiuesit nuk janë të qartë për lidhjen midis dy kushteve. Nuk ka asnjë provë që sindroma Cogan është e trashëgueshme. Sindroma Cogan prek si meshkujt ashtu edhe femrat. Ka tendencë të fillojë midis moshës 20 dhe 40 vjeç.

SI TRAJTOHET? Ka disa opsione trajtimi për sindromën Cogan. Trajtimet varen nga simptomat dhe sa të rënda janë ato. Megjithatë, mbani në mend se mund të vazhdoni të keni shpërthime periodike për shumë vite. Mjeku mund të fillojë duke përshkruar antibiotikë ose diuretikë për t’u siguruar që simptomat nuk janë për shkak të një infeksioni ose lëngjeve shtesë në veshë. Më pas, ata mund të sugjerojnë medikamente për të trajtuar inflamacionin. Këto mund të përfshijnë: barna anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs); kortikosteroidet orale ose topikale, veçanërisht glukokortikoidet; si dhe pika për sytë.  Këto barna zakonisht fillojnë të veprojnë brenda 10 ditëve. Nëse nuk vëreni ndonjë përmirësim deri atëherë, kontaktoni mjekun. Ju mund të keni nevojë për një dozë më të lartë. Nëse këto opsione nuk funksionojnë, mund t’ju nevojiten medikamente imunosupresuese për të parandaluar që sistemi imunitar të sulmojë sytë dhe veshët. Nëse simptomat janë më të avancuara dhe keni probleme të vazhdueshme me shikimin dhe dëgjimin, mjeku mund të sugjerojë gjithashtu: një transplant të kornesë për të përmirësuar shikimin; një implant koklear për të përmirësuar dëgjimin; kirurgji për riparimin e enëve të gjakut të dëmtuara…

A KA NDONJË NDËRLIKIM? Shumë njerëz me sindromën Cogan përfundojnë duke humbur një pjesë të shikimit ose dëgjimit. Megjithatë, nëse e filloni trajtimin herët, shpesh mund të shmangni humbje të konsiderueshme të shikimit ose dëgjimit. Sindroma Cogan është një gjendje e rrallë që prek sytë dhe veshët. Me kalimin e kohës, mund të çojë në humbje të përhershme të shikimit dhe dëgjimit. Sigurohuni që të flisni me mjekun për çdo simptomë që keni sa më shpejt të jetë e mundur. Ndërsa ka disa opsione efektive trajtimi, ju mund të vazhdoni të keni shpërthime të herëpashershme për shumë vite.