Çfarë është herpesi zoster?

Herpes zoster, i njohur mjekësisht si herpes zoster, është një sëmundje virale. Shkaktohet nga i njëjti virus përgjegjës për linë e dhenve, virusi varicella-zoster

Shumica e njerëzve që nuk kanë marrë vaksinën kundër lisë së dhenve kanë marrë virusin varicella-zoster. Kjo zakonisht ndodh në fëmijëri. Edhe pasi të jeni shëruar nga lija e dhenve, virusi mbetet i fjetur në sistemin tuaj nervor dhe mund të shkaktojë herpesin dekada më vonë. Herpes zoster zakonisht ju jep një skuqje shumë të dhimbshme në lëkurën tuaj. Në disa raste, mund të shfaqet përreth dhe madje edhe brenda syrit tuaj. Ky quhet herpes zoster ophthalmicus, i njohur edhe si herpes zoster ophthalmicus. Kjo ndodh në rreth 8% deri në 20%. Ekziston një simptomë tjetër e herpesit okulistik që shpesh shfaqet përpara se skuqja të përhapet në sy. Quhet shenja e Hutchinson-it. Ky është një skuqje vezikulare që zakonisht fillon afër majës së hundës.

SHKAQET E SHENJËS SË HUTCHINSON NË HERPESIN OKULISTIK

Advertisements

Herpes oftalmike ndodh kur virusi varicella-zoster riaktivizohet në nervin tuaj trigeminal, veçanërisht në degën e tij oftalmike. Ky nerv ka tre degë që shtrihen në pjesë të ndryshme të fytyrës tuaj, dhe dega okulistike është përgjegjëse për përcjelljen e informacionit ndijor nga ju: lëkurën e kokës; ballin; pjesët e sipërme të sinuseve; qepallat e sipërme; sytë; si dhe ura dhe maja e hundës.

Për shkak se ky nerv shtrihet deri në majë të hundës, riaktivizimi i virusit varicella-zoster ndonjëherë mund të fillojë atje. Virusi më pas mund të përhapet në njërën anë të hundës, në njërin sy dhe në qepallën e sipërme, në ballë dhe nganjëherë në lëkurën e kokës.

SIMPTOMAT E SHENJËS SË HUTCHINSON NË HERPESIN OKULISTIK

Nëse keni shenjën e Hutchinson, mund të provoni Burimin e Besuar:

– vezikulat (flluska të vogla) ose pustula (gunga të vogla të ngjashme me puçrrat) në majë të hundës

– ndjesi djegieje ose të shtënave në zonën e skuqjes

– ndjesia e herëpashershme e “gjilpërave dhe gjilpërave” (parestezia) në zonën e skuqjes

– ethe

– lodhje

– dhimbje koke

– simptoma të ngjashme me gripin

Skuqja juaj mund të fillojë të përhapet nga hunda drejt ballit dhe njërit prej syve tuaj. Është e rëndësishme të flisni me një mjek sa më shpejt që të jetë e mundur për të zvogëluar rrezikun e futjes së tij në sy.

Nëse herpesi është përhapur në sy, mund të keni simptomat e mëposhtme shtesë: djegie ose dhimbje pulsuese në syrin tuaj; skuqje rreth dhe në sy; sy i përlotur; irritimi i syve; vizion i paqartë; si dhe ndjeshmëri ekstreme ndaj dritës.

SI TRAJTOHEN HERPES OFTALMIKE DHE SHENJAT E HUTCHINSON?

Pavarësisht nëse keni herpes oftalmike me ose pa shenjën e Hutchinson, trajtimi i infeksionit viral themelor është i njëjtë. Pasi të konfirmojë se keni herpes okulistik, një mjek ka të ngjarë t’ju përshkruajë terapi antivirale (acyclovir, valacyclovir ose famciclovir). Këto medikamente ndihmojnë në shkurtimin e gjatësisë dhe ashpërsisë së herpesit. Ato janë më efektive nëse filloni t’i merrni sa më shpejt që të jetë e mundur pasi të shfaqet skuqja e herpesit. Mjeku do t’ju rekomandojë gjithashtu trajtim për dhimbjen. Nëse nuk jeni imun i komprometuar ose keni kushte të tjera mjekësore, nuk do të keni nevojë të qëndroni në spital për të trajtuar herpesin. Ilaçet antivirale të përshkruara zakonisht vijnë në formë tabletash ose të lëngshme dhe mund të merren në shtëpi.

Kursi i trajtimit zakonisht zgjat 7 ditë, por ju duhet të filloni të ndiheni më mirë më shpejt. Por sigurohuni që të përfundoni të gjitha mjekimet, përndryshe herpesi juaj mund të kthehet. Mjeku ka të ngjarë t’ju referojë te një okulist (një mjek i syve) për një konsultë. Një oftalmolog do të ekzaminojë syrin e prekur për të parë nëse ka ndonjë dëmtim nga virusi. Nëse është e nevojshme, ata do të përshkruajnë trajtim shtesë për të minimizuar rrezikun e komplikimeve. Është më mirë të shmangni kontaktin me njerëz të tjerë derisa skuqja juaj të ketë gërryer plotësisht. Nëse vendosni të dilni, sigurohuni që pjesa e prekur e fytyrës tuaj të jetë plotësisht e mbuluar. Vezikulat në fytyrën tuaj përmbajnë virusin varicella-zoster që mund të shkaktojë linë e dhenve te njerëzit që nuk e kanë pasur këtë sëmundje ose nuk janë vaksinuar kundër saj.