Çfarë është demonetarizimi?

30

Etiopia është duke demonetizuar ekonominë e saj me një monedhë të re për të trajtuar korrupsionin dhe tregtinë e paligjshme

Qeveria etiopiane ka zbuluar një sërë letrash të reja bankare si pjesë e përpjekjeve të saj për të frenuar grumbullimin e parave, aktivitetet e paligjshme tregtare dhe flukset e paligjshme financiare në një ekonomi tashmë arkaike. Kryeministri Abiy Ahmed zbuloi se paratë me prerjet prej pesë, 10 dhe 100 janë ndryshuar, dhe një shënim i ri 200 birr (~ 5,50 $) po futet. Mbi 3.6 miliard birr etiopian (97 milion dollarë) po shpenzohen për të shtypur monedhat e reja. Etiopianët kanë vetëm tre muaj për të zëvendësuar shënimet e tyre të vjetra.

Bankat lokale kanë bërë thirrje prej kohësh për një ndryshim në valutë përmes Shoqatës së Bankierëve të Etiopisë duke vërejtur se mbi 113 miliard birrë etiopianë jetojnë jashtë sistemit bankar zyrtar duke përkeqësuar problemet e likuiditetit që bankat tregtare kanë hasur këtë vit. Megjithëse demonetarizimi është një strategji ekonomike e përdorur herë pas here në vendet në zhvillim për të stabilizuar monedhën dhe për të lehtësuar inflacionin, ajo nuk është pa rreziqet e saj. Ekonomistët shpesh paralajmërojnë nëse keqpërdoret mund të shkaktojë kaos në treg dhe pasiguri ndërsa qytetarët përpiqen të ndërrojnë paratë e tyre.

Comments are closed.