‘Censura e internetit 2020’, Maqedonia me shumë pak kufizime online

13

Shkup, 15 janar – Sipas sondazhit të Censurës në internet të titulluar “Harta globale e kufizimeve në internet”, Maqedonia Veriore është në grup me disa kufizime në internet. Vendi vlerësohet dy pikë në një shkallë 10-pikëshe, me 10 të vlerësuara më shumë në internet.

Në këtë studim, studiuesit krahasuan gjendjen e Internetit në 181 vende për të parë se cilat vende vendosin kufizimet më të ashpra në internet dhe qytetarët e të cilëve gëzojnë më shumë lirinë në internet.

Studimi konsideron 10 faktorë të tillë si kufizimi dhe ndalimi i përrallave, kufizimi dhe ndalimi i pornografisë, kufizimi dhe ndalimi i mediave politike, censura e rëndë e mediave politike, kufizimet dhe ndalimet në mediat sociale, kufizimet dhe ndalimi i VPN. Maqedonia Veriore ka disa kufizime për të shkarkuar përmbajtje nga Torrent, si dhe ndalime për mediat politike.

Ndiqen nga Kina (9), Rusia, Turkmenistani dhe Irani, Bjellorusia, Turqia, Oman, Pakistani, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Eritrea. Kina, Eritrea, Turkmenistani dhe Koreja e Veriut janë gjithashtu vendet e vetme që vendosin një bllokadë të plotë në rrjetet sociale dhe mund të ndjekin disa vende të tjera që, sipas studimit, do të rrezikonin fjalën e lirë dhe privatësinë.

Shumë vende kufizojnë median në një farë mënyre, qoftë përmes kufizimeve të rrepta për gazetarët që flasin në tabu ose duke hequr faqet e internetit që kërkojnë të publikojnë lajme të pavarura.

Ndërsa nuk është për t’u habitur që Kina, Rusia dhe Koreja e Veriut kryesojnë listën, ka shqetësime në rritje për shumë kufizime në shumë vende të tjera, vlerëson autori i studimit Paul Bischoff, një ekspert i IT. “Nga bllokimi i mundshëm i përmbajtjes pornografike në Mbretërinë e Bashkuar dhe Australi, deri në armiqësinë në rritje të mediave politike në Shtetet e Bashkuara, liritë tona në internet nuk mund të merren më si të mira,” tha ai.(koha.mk)

Comments are closed.