Carovska, Bajraktar dhe Bogoev e vizituan këndin inkluziv të fëmijëve në Karposh 2

20

Shkup, 30 qershor – Zëvendëskryeministrja për Çështje Ekonomike, Milla Carovska, zëvendësministri  i Punës dhe Politikës Sociale, Gjonul Bajraktar dhe kryetari i komunës së Karposhit, Stefan Bogoev, sot e vizituan këndin inkluziv të fëmijëve  në Karposh 2, e cila është pajisur me rekuizita dhe lodra për fëmijët  me pengesa dhe rekuizita standarde, që të munden të gjithë fëmijët së bashku  të shoqërohen dhe argëtohen.

Siç kumtoi kabineti i Carovskës, ajo potencon se përmes ndërtimit të këndeve inkluzive  për fëmijë, në tërësi  me këtë lloj të humanizmit të hapësirës në vetëqeverisjet lokale, mundësohet fëmijët  të zhvillohen dhe të rriten në kushte shumë më adekuate.

Plotësisht, theksoi Carovska, krijohet  mundësi së bashku të shoqërohen, edhe fëmijët me  rritje tipike dhe fëmijët me  rritje atipike,  dhe kjo me të vërtetë më gëzon, sepse ne  si Qeveri treguam  se fëmijët dhe personat me pengesa  janë prioriteti ynë i lartë.

“Treguam se  mund të mos kemi asnjë fëmijë  në institucion deri në moshën 18 vjeçare. Por që të munden ato fëmijë  të jetojnë  mirë sikur fëmijët e tjerë duhet të kenë  lloj të tillë të objekteve,  ku do të munden së bashku  të dalin me prindërit ose kujdestarët dhe të shetisin dhe t’i realizojnë  të drejtat e tyre  fëmijërore. Por, gjtihashtu e u kujdesëm  të rritet shtesa e fëmijëve dhe ajo e veçanta në shtetin tonë.  Shtesa e veçantë u rrit diku për 15 për qind dhe ajo direkt ndikon në përmirësimin  e cilësisë së jetës të këtyre fëmijëve,  por nëse nuk kanë përmbajtje  çka të bëjnë atëherë,  të kota janë mjetet financiare. Për atë së bashku me vetëqeverisjet lokale punojmë  paralelisht në përparimin e cilësisë së jetës të fëmijëve tanë, dhe fëmijëve me rritje tipike dhe atipike. Por, edhe prindërit  gjithashtu  janë me të vërtetë të rëndësishëm  në këtë proces. Për atë  kompensimin  për orar pune të shkurtuar  të prindërit  që ka fëmijë  me pengesa  e rritëm  deri në nivelin  e 50 për qind nga paga mesatare ose 50 për qind  nga paga e tij deri në maksimum 50 për qind  nga paga mesatare, për dallim prej më parë kur ato merrnin vetëm 4.900 denarë”, tha zëvendëskryeministrja.

Sipas saj, gjithë sistemi i mbrojtjes sociale ka përparuar dhe përfundimisht është krijuar mundësi prindërit e fëmijëve  të cilët kanë jetuar me fëmijën,  nuk e kanë lënë në institucion,  nuk janë tërhequr nga ai,  ndërsa edhe nuk kanë punuar  dhe nuk u ka takuar e drejta e pensionit  me moshën 62/64 të realizojnë  kompensim të përhershëm prej 8.000 denarë ta marrin edhe më tutje.

Kryetari i komunës Bogoev tha se komuna e Karposhit paraqet rrethinë e cila në mënyrë të barabartë kujdeset për nevojat dhe problemet e të gjithë qytetarëve të saj,  ndërsa këndi inkluziv i lodrave  të cilin e vizituan me zëvendëskryeministren  të ndërtuar në lagjen Karposh 2, pikërisht i ngjan një bashkësie  ashtu siç i duhet  gjithë komunës.

Comments are closed.