Buka lejla, e shëndetshme dhe pa gluten

16

Drejtpërdrejt nga Universiteti i Pizës vjen buka e pasur me antioksidantë, natyrisht e kulluar dhe e përsosur për veganët. E bukur, po aq e mirë: ajo është “Well-Bred”, një bukë me ngjyrën karakteristike të dhënë nga përdorimi i patateve të purpurta. Është ajo që ata kanë arritur të prodhojnë në Universitetin e Pizës, studentët e Teknologjisë Ushqimore, në bashkëpunim me disa studiues të Biokimisë Bujqësore. E pasur me antioksidantë dhe gluten-free, “Well-Bred” është e përshtatshme për ata që janë vegan dhe gjithashtu për ata që vuajnë nga hipertensioni. Pra, le të zbulojmë së bashku përfitimet e kësaj buke të purpurt.

Kjo ka lindur nga hulumtimi i një ekipi me nga studiuesit Isabella Taglieri dhe Anna Valentina Luparelli, buka e bërë me tre përbërës super: maja, pektina dhe antioksidantë natyrorë. Vlera e lartë nutraceutike dhe qëndrueshmëria më e madhe mjedisore janë ndër elementët dallues të “Well-Bred”, emri i të cilit do të thotë “i rritur mirë” dhe luan në asonancën me bukën e gjuhës angleze (pane), ekspertiza mikron traditën dhe inovacionin.

Majaja amtare: bëhet fjalë për majanë më të vjetër në botë, e cila lejon të rritet shija, vlera ushqyese dhe jeta e ruajtjes së bukës. Përdorimi i majasë gjithashtu lejon reduktimin ose eliminimin e sasisë së kripës shtuar në brumë, duke e bërë atë të përshtatshme për ata që vuajnë nga hipertensioni dhe për të vonuar procesin e rafinimit, duke e mbrojtur atë nga myku dhe përkeqësimi.

Antioksidantë: E purpurta është tashmë një tregues i rëndësishëm, sepse shumë nga oksiduesit kanë këtë ngjyrë karakteristike (açai berry, boronica, rrushi i kuq) dhe në këtë bukë natyrale të kulluar, një pjesë e miellit është zëvendësuar me një sasi të barabartë me patate të purpurta të ngrira. Këto janë vitelotte noire, të quajtur edhe “zhardhok këpurdhash”, një varietet primordial i patates shumë të shijshme me lëkurë dhe pulpë vjollce, për shkak të vlerës së lartë të anthocyanines, dhe shije të ëmbël që kujton gështenjën.

Përbërësit: Këto janë substanca natyrale që përmbahen në lëvoren e frutave, të tilla si lëkura që mbetet rreth frutave të frutave agrume pas heqjes së lëkurës, e cila thith ujin, siguron butësi dhe mundësi më të madhe të ruajtjes së produktit. Pektinat mund të merren nga zinxhirët e tjerë të ushqimit, siç është ajo e lëngjeve të frutave, duke ndihmuar në zvogëlimin dhe përmirësimin e mbetjeve të prodhimit.

“Well-bred”, pra, është një burim i vërtetë dhe mund të përdoret gjithashtu edhe për produkte të tjera buke, për shembull në industrinë e ëmbëlsirave: një revolucion i vërtetë që vjen nga gjëra të vogla dhe të destinuara – le të shpresojmë! – për të pushtuar botën.

Comments are closed.