Brexiti, kaosi që mund të shkaktojë në tregjet financiare

5

Ndërkohë që data ‘e divorcit’ po afron, mbetet ende mundësia që Britania e Madhe të dalë nga Bashkimi Europian pa një marrëveshje që përcakton kushtet e marrëdhënies së tyre. Kjo është një perspektivë alarmante për bankat, e cila mund të shkaktonte kaos në tregjet financiare

  1. Pse është një çështje e komplikuar për bankat?

Së pari, sepse Brexit rrezikon marrëdhëniet e afatgjata të punës midis rrethit financiar të Londrës dhe firmave në kontinentin europian. Shpresat e hershme për të mbajtur lidhjet përmes bashkëpunimit rregullator dhe mbajtjen e licencave me sa duket janë shuar. Ndërkohë, sa më shumë firma në Britani aplikojnë për licencat e BE dhe kanë filluar të zhvendosin bazën brenda bllokut, bankat në të dy anët e kanalit anglez shpresojnë të shmangin një rënie të madhe në një territor të panjohur pas Brexit.

  1. Cili është plani i aktual për të shmangur kaosin?

Zyrtarët e BE në Bruksel i bëjnë thirrje industrisë financiare të përgatitet për çdo rezultat dhe vendet anëtare të marrin në konsideratë masat e emergjencës kombëtare. Megjithatë, Komisioni Europian, nuk ka njoftuar ende një plan konkret për shërbimet financiare, duke argumentuar se fillimisht do të shqyrtojë raportin e një grupi të përbashkët pune midis Bankës Qendrore Europiane dhe Bankës së Anglisë për të parë se cilat janë rreziqet më të mëdha për stabilitetin financiar.

  1. Cilat fusha janë më shqetësuese?

Industria financiare dhe rregullatorët e Britanisë paralajmërojnë se Brexit përbën një kërcënim për miliona paund kontratash ekzistuese derivative dhe sigurimesh. Shqetësimet e tjera përfshijnë qasjen në infrastrukturën e tregut në Londër, borxhin e lëshuar nga bankat e BE sipas ligjit anglez, rrjedhjen e të dhënave në të gjithë Kanalin dhe kërkesat e mundshme të kapitalit të ri për bankat.

  1. Çfarë ndodh me kontratat ekzistuese midis Britanisë dhe firmave të BE-së?

Ato nuk do të bëhen domosdoshmërish të pavlefshme një ditë pas Brexit. Problemi është aktiviteti i nevojshëm për t’i shërbyer. Rregullatorëve kombëtarë të BE-së mund t’u kërkohet të japin licenca të përkohshme për kompanitë britanike, diçka që rregullatorët e Britanisë tashmë po përgatiten ta bëjnë nga ana e tyre. Por, autoritetet në Francë, Holandë dhe vende të tjera aktualisht nuk kanë fuqi për ta bërë këtë, raporton Bloomberg.

  1. Çfarë infrastrukture tregu është në Londër?

Pjesa më e madhe e zhdoganimit të derivateve në euro aktualisht zhvillohet në Londër. Nëse Britania nuk bën dot një marrëveshje dhe mungon ndonjë veprim nga autoritetet e BE-së, bankat mund ta gjejnë veten në shkelje të rregullave që kërkojnë nga ata të përdorin vende të njohura vetëm për të pastruar derivatet e tyre.

  1. Cili është problemi me borxhin e lëshuar nga bankat e BE-së?

Ata u mbështetën shpesh në tregun e kapitalit të Londrës për të dhënë borxhe, ose të paktën për të shitur letrat me vlerë nën ligjin anglez, sepse ai ishte pranuar universalisht nga blerësit ndërkombëtarë. Ata gjithashtu e bënë këtë në momentin e lëshimit të obligacioneve që mund të përdoren kur ato hasin probleme, gjë që është një kërkesë rregullatore për të mbrojtur taksapaguesit.

Në rast se autoritetet nuk marrin asnjë hap, një pjesë e madhe e lëshimit të bankave mund të pushonte së llogarituri sipas këtyre kërkesave. Në rastin më të keq, firmat do të detyroheshin të rilëshonin borxhin në kushte të tjera. Për të zgjidhur çështjen, autoritetet përgjegjëse për trajtimin e dështimeve të bankave mund të arrijnë një marrëveshje që siguron që ata të njohin veprimet e njëri-tjetrit, sipas Shoqatës për Tregjet Financiare në Evropë.

  1. A nuk mund të rrjedhin ende të dhënat midis Britanisë dhe BE-së?

Jo domosdoshmërisht. Sipas regjimit të ri të mbrojtjes së të dhënave të BE-së, firmat nuk mund të dërgojnë asnjë informacion personal jashtë bllokut. Rregullatorët kanë paralajmëruar bankat që të kontrollojnë ku ruhen të dhënat personale që merren dhe të ndërmarrin “veprime lehtësuese” nëse është e nevojshme. Ligjbërësit britanikë i kanë bërë thirrje BE-së që të nxjerrë një të ashtuquajtur “vendim adekuat” sipas rregullave të saj, gjë që do të lejonte rrjedhën e vazhdueshme të të dhënave mes Britanisë dhe bllokut.

  1. Çfarë nënkupton një Brexit pa marrëveshje për kërkesat e kapitalit?

Në teori të paktën, një ekspozim i bankës së BE-së në një vend jashtë BE-së, siç është Post-Brexit, kërkon më shumë kapital prapa saj. Në një mënyrë të ngjashme, qeveria e Britanisë ka paralajmëruar firmat britanike se ata nuk mund të trajtojnë më borxhin sovran të BE si pa rrezik, nëse nuk ka marrëveshje Brexit.

Të dyja palët mund të vendosin që ekspozimet në juridiksionin e njëri-tjetrit nuk paraqesin rrezik të shtuar, gjë që do të zgjaste status quo-në. Në BE, ky hap gjithashtu do të binte në Komisionin Evropian, i cili në të kaluarën ka nxjerrë vendime të tilla ekuivalente për vendet përfshirë Brazilin, Kinën dhe Arabinë Saudite.

Comments are closed.