Bota po dështon në gatishmërinë dhe reagimin ndaj pandemisë

Ndërsa liderët botërorë e kanë zhvendosur fokusin e tyre në çështje si inflacioni dhe pasiguria ushqimore, ata kanë harruar se krizat e sotme ekonomike dhe financiare janë nënprodukte të një emergjence shëndetësore globale që ende nuk është zgjidhur

 

Nga Mariana MAZZUCATO

Pandemia e COVID-19 është një nga urgjencat më vdekjeprurëse në historinë moderne, me një numër të tepërt të vdekjeve globale prej 14.9 milionë (dhe ende në rritje). Ajo ka shtyrë rreth 100 milionë njerëz në varfëri dhe ka shtyrë progresin drejt objektivave të zhvillimit të qëndrueshëm 2030, jo më pak SDG3: shëndet dhe mirëqenie për të gjithë. Pavarësisht kostove masive të pandemisë, G20-a dhe institucionet financiare ndërkombëtare ende nuk kanë krijuar një kuadër gatishmërie dhe reagimi ndaj pandemisë (PPR), të aftë për të menaxhuar krizën e ardhshme globale shëndetësore. Në shumë vende shpenzimet shëndetësore po pakësohen (ose mbahen në një nivel të pamjaftueshëm) pasi masat shtrënguese të drejtuara nga Fondi Monetar Ndërkombëtar kthehen në modë. Deri në vitin e ardhshëm, 85% e popullsisë së botës do të vuajë efektet e investimeve të reduktuara në shërbimet publike dhe kapacitetet e sektorit publik.

Advertisements

Vetëm dy vjet e gjysmë pas fillimit të pandemisë, shëndeti po cilësohet sërish si një shpenzim diskrecional afatshkurtër dhe jo si një investim afatgjatë që është thelbësor për mirëqenien ekonomike dhe qëndrueshmërinë. Ndërsa liderët botërorë e kanë zhvendosur fokusin e tyre në çështje si inflacioni dhe pasiguria ushqimore, ata kanë harruar se krizat e sotme ekonomike dhe financiare janë nënprodukte të një emergjence shëndetësore globale që ende nuk është zgjidhur.

COVID-19 ende po vret 10 mijë njerëz në javë, mesatarisht, dhe ritmet e pabarabarta të vaksinimit kanë krijuar kushtet për një “supë variante” që e bën më të vështirë parashikimin dhe reagimin ndaj valëve të reja dhe mutacionit tjetër shkatërrues. Përhapjet e COVID-19 vazhdojnë të pengojnë prodhimin, udhëtimin dhe qasjen në trajtim për sëmundje të tjera infektive si tuberkulozi dhe HIV/AIDS. Ne duhet ende të zhdukim një pandemi që po minon dekada të përparimit, e lëre më të pajisemi kur të ndodhë në mënyrë të pashmangshme shpërthimi tjetër. Banka Botërore dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë vlerësojnë se shmangia e një tragjedie tjetër si COVID-19 mund të arrihet me një investim në PPR prej vetëm 1.30 dollarë për person. Dhe në fillim të këtij viti komuniteti ndërkombëtar krijoi një fond ndërmjetësues financiar shumëpalësh për të ndihmuar në mbylljen e hendekut vjetor të financimit të PPR-së prej 10.5 miliardë dollarësh. Megjithatë, FNF-ja ka gjeneruar vetëm rreth 1.5 miliardë dollarë fonde deri më tani. Në mënyrë të ngjashme, në tetor, FMN-ja lansoi një trust për rezistencën dhe qëndrueshmërinë për të ndihmuar vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme të financojnë nevojat urgjente të shëndetit (dhe klimës). Megjithatë, fondet e TRQ-së vijnë me kushtëzimet e zakonshme të Fondit në lidhje me konsolidimin fiskal, të cilat në fund mund të minojnë sistemet shëndetësore që ata supozohet se do të forcojnë.

Këta shembuj janë tregues i një problemi më të madh. Siç ka argumentuar Këshilli i OBSH-së për Ekonominë e Shëndetit për të Gjithë, vendet e G20-s dhe komuniteti ndërkombëtar janë ende të kapur pas një mentaliteti të vjetruar “donator-përfitues”, duke e parë PPR-në si një projekt zhvillimi bamirës dhe jo si një të mirë të përbashkët globale që është në interesat e tyre.

Sigurisht, pandemia, rritja e barrës së borxhit, ndryshimet klimatike, inflacioni, pasiguria ushqimore, shtrëngimi i kushteve monetare dhe financiare dhe probleme të tjera globale kanë kufizuar rëndë hapësirën fiskale të shumicës së vendeve me të ardhura të ulëta dhe të mesme. Por as institucionet e Bretton Woods dhe as qeveritë e G20-s nuk janë përballur me sfidën e adresimit të këtij problemi, duke lënë në vend barriera masive për investimet e lidhura me shëndetin, pikërisht kur vendet kanë nevojë për to. Përmbushja e nevojave të financimit të PPR-së në botë do të kërkojë një qasje më holistike, nga poshtë-lart, me vendet më të varfra që përdorin në mënyrë krijuese financat e zhvillimit, tregjet e kapitalit, burimet e brendshme dhe mjetet e ristrukturimit të borxhit për të krijuar hapësirën fiskale që u nevojitet për të investuar në shëndetësi. Disa vende tashmë po tregojnë se si duket kjo. Në Barbados, qeveria e kryeministres Mia Mottley negocioi kohët e fundit përfshirjen e një “klauzole të re pandemike” në obligacionet e saj sovrane, në përputhje me rekomandimet nga agjenda e Bridgetown në zhvillim. Nëse OBSH-ja do të shpallte një tjetër pandemi që prek rajonin, klauzola do të shtynte automatikisht pagesat e interesit deri në disa vjet pa ndikuar negativisht në vlerësimin e kreditit të vendit.

Për ta vënë këtë në perspektivë, vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme paguan 108.2 miliardë dollarë për të larë borxhet e tyre në vitin 2020, ndërsa programi COVID-19 ACT-Accelerator për të ndihmuar ato vende mori vetëm 23 miliardë dollarë financim për vitin fiskal 2021-22. Duke ulur menjëherë dhe përkohësisht barrën e borxhit të këtyre qeverive përballë emergjencave të ardhshme shëndetësore, klauzolat pandemike do të siguronin fleksibilitetin buxhetor afatshkurtër që u nevojitet vendeve.

Ndërsa normat e interesit rriten mes një perspektive të zbehtë të ekonomisë globale, FMN-ja paralajmëron se më shumë se 60% e vendeve me të ardhura të ulëta dhe mbi 25% e tregjeve në zhvillim janë tashmë në, ose në rrezik të shqetësimit të borxhit. Por vendet mund të përdorin gjithashtu procese të ristrukturimit të borxhit për të përmbushur nevojat e tyre PPR, të tilla si përmes shkëmbimeve të borxhit-shëndetit, ku lehtësimi i borxhit kushtëzohet me investime në shëndetin publik. Fondi Global e ka provuar tashmë këtë qasje në një shkallë më të vogël dhe mund të rritet gjatë linjave të shkëmbimit të suksesshëm të borxhit për natyrën e Belizes. FMN-ja ka premtuar të krijojë një model për shkëmbimet borxhi – për – natyrën; duhet të angazhohet publikisht të bëjë të njëjtën gjë për financimin e shëndetësisë dhe PPR-në. Elefanti i mbetur në dhomë është qeverisja tatimore ndërkombëtare. Një taksë globale e pasurisë mund të gjenerojë fondet e nevojshme për të trajtuar mungesat e financimit të PPR-së, por asnjë vend apo organizatë shumëpalëshe nuk e ka mbështetur një propozim të tillë. Financimi për të mirat publike globale si PPR-ja dhe zbutja e klimës duhet të vihen në qendër të bisedave të vazhdueshme rreth një takse të mundshme të pasurisë globale ose të transaksioneve financiare, dhe në zbatimin e kuadrit të ri minimal të taksave të korporatave të OECD-së. Ndërsa nga marrëveshja tatimore kryesisht përfitojnë vendet e G7-s, ajo mund të rregullohet lehtësisht për të rishpërndarë më shumë të ardhura tatimore të pakta të mbledhura në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

Nuk ka asnjë plumb argjendi për financimin e PPR-së. Lufta për të siguruar që sistemet kombëtare shëndetësore dhe institucionet globale të shëndetit publik të jenë më të përgatitura për t’u përballur me pandemitë e ardhshme do të kërkojë një “qasje portofoli”, me vendet që mbledhin së bashku investimet e nevojshme nga një sërë burimesh. Me vendet me të ardhura të larta që vazhdojnë të grumbullojnë vaksina dhe të dalin dorështrënguara në ngjarjet globale të donatorëve, ne duhet të shikojmë drejt vendeve me të ardhura të ulëta dhe të mesme për frymëzim dhe udhëzim se si të gjenerojmë hapësirën fiskale të nevojshme për të arritur shëndetin për të gjithë.

(Mariana Mazzucato, drejtoreshë themeluese e Institutit UCL për Inovacionin dhe Qëllimet Publike, është kryetare e Këshillit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë për Ekonominë e Shëndetit për të Gjithë)