BLICK: Gjashtë mrekullitë e Shqipërisë që nuk duhet t`i humbisni

Një udhëtim në Shqipëri shpaguhet, kështu e fillon shkrimin e përditshmja zvicerane “Blick”. Plazhet të ëndrrave, kafe e mirë dhe shumë histori ju presin këtu.

1. Tirana – kryeqyteti i zhurmshëm

Kryeqyteti i Shqipërisë është i gjallë (në dekadat e fundit, shumë ngjyra janë pikturuar në fasadat e vjetra), por Tirana nuk është e bukur. Megjithatë, kjo nuk është arsye për të mos kaluar disa ditë në qytetin me rreth 400,000 banorë. Nëse jeni të interesuar për bukurinë e dyshimtë të ndërtesave dhe vendbanimeve, këtu do të gjeni shumë. Por, Tirana të mahnitë me groove-in e tij energjik – shumë studentë përkujdesen për jetën e natës më të mirë në rajon, informon Shtegu.com.

Nëse tashmë jeni aty, duhet të përjetoni edhe kulturën e kafesë, e cila ka një traditë të gjatë në vend. Në qytet ka shumë kafene komode, të cilat gjithashtu ofrojnë torta të shijshme.

Këshillë: Në Shqipëri, nga vitet e gjashtëdhjeta të shekullit të kaluar, u ndërtuan rreth 200,000 bunkerë – diktatori Enver Hoxha kishte frikë nga sulmet e Perëndimit dhe të Lindjes. Pak vite më parë, në Tiranë u krijua Muzeu BunkArt, i cili tregon historinë e vendit në bunkerë të ridizajnuar.

2. Bregdeti shqiptar

Ka shumë arsye për të vizituar vendin e Europës Lindore – plazhet e ëndrrave në bregdeti shqiptar, janë njëra prej tyre. Nuk do të ishte e kotë po të krahasohej pjesa jugore e bregdetit me rajonet më të njohura në Francë apo Itali. Dallimi i madh është: Bregdeti jugor i Shqipërisë ende nuk është i zhvilluar sa duhet. Po që se merrni një veturë me qera, mund të shihni pejsazhe të mrekullueshme përgjatë bregdetit të pjerrët që me të drejtë quhet “tipi sekret”.
Qendra turistike e jugut është qyteti-port i Sarandës, i cili ende vizitohet kryesisht nga shqiptarët për pushimet e tyre në plazh. A nuk ndiheni si turistë të tjerë? Rastësisht, Saranda është vetëm një hap larg ishullit grek të Kosit – duke bërë një udhëtim të shpejtë në ishull, nuk është një problem.
Këshillë: Shumë i mirë është edhe vendpushimi bregdetar Ksamil me gjirin e vet të izoluar.

3. Butrinti: Një vështrim në histori

Me vendndodhjen e tij midis Greqisë dhe Italisë, vendi i vogël ka parë shumë mjeshtër gjatë historisë së tij të gjatë dhe të gjithë kanë lënë shenjën e tyre. Një kaleidoskop i historisë së larmishme tregon gadishullin e Butrintit në jug të vendit, i cili u shpall Trashëgimi Botërore e UNESKO-s në vitin 1992. Ka tempuj, rrugë, teatro dhe kisha nga grekët e lashtë, romakët, të krishterët e hershëm dhe osmanët. Për të mos humbur është edhe muzeu arkeologjik, ku mund të admironi gjetjet më të mira të gadishullit.

4 Alpet Shqiptare

Brezi malor në veri të vendit njihet edhe si Alpet Shqiptare. Majat janë “vetëm” nën shenjën prej 3000 metrash, malet me luginat e saj të gjelbra dhe pyjet pjesërisht të dendura janë ende një gur i çmuar. I përshtatshëm, në gjuhën shqipe emri gjithashtu përkthehet si “Bjeshkët e Nemuna”. Këtu është pothuajse e vetëkuptueshme se rrëqebulli, ujqërit dhe arinjtë fshihen nëpër shkurre dhe shqiponja që rrethojnë majat. Jashtë shtegut turistik, hapësirat janë një Eldorado e vërtetë për shëtitje.

5. Gjirokastër – qytet i gurëve

Gjirokastra jugore shqiptare quhet me të drejtë “qyteti i gurëve”. Shtëpitë në qytetin malor (20’000 banorë) janë ndërtuar nga guri gri lokal, me të cilin mbulohen edhe kulmet. Në qytetin e vjetër ka rreth 600 ndërtesa që nga koha e osmanëve (nga shekkuli XV deri XIX), prandaj edhe Gjirokastra, nga viti 2005 është Trashëgimi Botërore e Unesco-s. Mund të vizitohen disa nga shtëpitë e zbukuruara në mënyrë të mrekullueshme, siç është “Shtëpia Zekate”, e cila mbulon qytetin e vjetër. Po ashtu duhet parë edhe xhamitë dhe teqetë të rendit islamik Sufi.
Këshillë: Një mrekulli e veçantë është bunkeri që nga koha e Luftës së Ftohtë. 80 dhoma janë projektuar për deri në 300 persona.

6. Berat – 1001 dritare

Një tjetër qytet i Trashëgimisë Botërore! Shqipëria ka shumë për të ofruar historikisht, ashtu si edhe qyteti i Beratit, i cili është gjithashtu një dëshmi për sundimin osman. Nofka “Qyteti i një mijë dritareve” iu dha komunitetit prej 60,000 banorëve nga shtëpitë karakteristike të vogla me dritaret e tyre shumë të larta. Një vizitë duhet të bëhet te qarku i kështjellës dhe lagjja myslimane Mangalem me xhamitë e saj mbresëlënëse.