Bie numri i azilkërkuesve nga Kosova

Prishtinë, 15 tetor – Numri i azilkërkuesve kosovarë në vendet e BE-së dhe zonës së shengenit shënon rënie të dukshme gjatë vitit 2018, që vlerësohet si argument favorizues për Kosovën në procesin e liberalizimit të vizave, lajmëron korrespondenti i MIA-s nga Prishtina.

Numri i kërkesave për azil në shtetet e Bashkimit Evropian dhe të Zonës Shengen nga ana e kosovarëve ka shënuar rënie gjatë vitit 2018. Sipas statistikave të EUROSTAT-it, në gjashtëmujorin e parë të këtij viti Kosova nuk renditet në mesin e 30 shteteve të para për nga numri i azilkërkuesve. Gjatë këtij viti sipas këtyre të dhënave numri i azilkërkuesve nga Kosova është 2865 në vendet evropiane, që përbën një rënie të konsiderueshme e krahasuar me të njëjtën periudhë kohore të vitit 2017, shkruan sot gazeta “Zëri”.

Kjo vlerësohet si një argument favorizues për Kosovën në procesin e liberalizimit të vizave pasi hezitimi i disa shteteve si Franca, Holanda e Gjermania në këtë proces vjen pikërisht për shkak të frikës për migrim masiv. Deputetët dhe njohësit e proceseve integruese thonë se rënia e numrit të azilkërkuesve gjatë lobimit për liberalizim duhet të përdoret si argument se qytetarët e Kosovës nuk përbëjnë rrezik për migrim në vendet evropiane.

Ministrja e Integrimit Evropian, Dhurata Hoxha, ka thënë se janë shumë të rëndësishme statistikat e publikuara së fundmi nga EUROSTAT-i për personat që kanë kërkuar azil në vendet e BE-së, pasi Kosova nuk bën pjesë as në vendet e 30-ta për nga numri i azilkërkuesve.