Belgjika ngre alarmin: Jemi shumë afër një ‘cunami’

77

Është Ministri Federal i Shëndetësisë ai që e pohon atë: “Situata shëndetësore në Wallonia dhe Bruksel është më e rrezikshmja në të gjithë Evropën, ne jemi shumë afër një cunami”.

Socialisti flaman, Frank Vandenbroucke, nuk është tipi për të fshehur realitetet: vendi i tij, i cili tashmë kishte përjetuar një valë të parë shkatërruese të epidemive, me 10,000 vdekje të regjistruara në shtator për 11.4 milion të popullsisë – niveli i dytë më i lartë në botë – duke iu afruar një krize të madhe. Duke iu referuar “një orteku” që rrezikon të përfshijë mjekë të përgjithshëm dhe spitale, pa u përgatitur vendi, ministri synoi të shkaktojë një goditje.

Belgjika regjistroi, midis 11 dhe 17 tetorit, një numër mesatar të infektimve të reja ditore që arritën në 8,975 (+ 68%), sipas shifrave të botuara të mërkurën 21 tetor nga Instituti i Shëndetit Publik Sciensano. Një shifër që dyfishohet çdo tetë ditë. Shtrimet në spital, ato u rritën me 95% në një javë, gjë që shqetëson stafin e rraskapitur. Shkalla kombëtare e pozitivitetit të njerëzve të testuar tani tejkalon 15%, me ritme shumë më të larta në Wallonia.

Një thirrje për ndihmë është nisur nga spitalet në Liège, në prag të ngopjes dhe pacientët e shtruar në Bruksel duhet të shpërndahen në provinca të tjera. Rreth njëqind “grupe” janë identifikuar gjithashtu në shtëpitë e pensionit.