Bajden: SHBA-ja dhe Britania e Madhe i konfirmojnë “marrëdhëniet e posaçme” me Kartën e rivitalizuar të Atlantikut

20

Londër, 10 qershor – Kryeministri britanik Boris Xhonson dhe presidenti i SHBA-së Xho Bajden u zotuan sot të mbrojnë “vlerat e qëndrueshme” të vendeve të tyre nga sfidat e vjetra dhe të reja, në një dokument të gjerë konfirmuar përpara samitit G-7 në Angli.

Bajden dhe Xhonson, pas takimit të sotëm që zgjati më shumë se një orë, nënshkruan dokument të ri që lidhet me angazhimet dhe aspiratat e renditura 80 vjet më parë nga paraardhësit e tyre Franklin D. Ruzvelt dhe Uinston Çerçill në Kartën e Atlantikut.

“Karta jonë e re e Atlantikut riafirmon angazhimin tonë të vazhdueshëm për të mbështetur vlerat dhe për t’i mbrojtur ato kundër sfidave të huaja”, thanë Bajden dhe Xhonson në një deklaratë të përbashkët.

Dokumenti, i nënshkruar në vitin 1941, ishte udhëzues për formimin e Kombeve të Bashkuara dhe NATO-s dhe kjo statut adreson sfida të reja përmes një dëshire të fortë për të promovuar tregtinë e lirë, të drejtat e njeriut dhe një rend ndërkombëtar të bazuar në rregulla dhe për të kundërshtuar ata që duan për të minuar aleancat dhe institucionet e të dy vendeve. Karta e re gjithashtu përfshin teknologjinë, udhëtimet dhe shumë lidhje tregtare midis SHBA-së dhe Britanisë së Madhe dhe adreson sfida të reja, të tilla si ndryshimi i klimës, sulmet kibernetike dhe ndërhyrjet në procesin zgjedhor.

Bajden e përshkroi takimin e tij dypalësh me kryeministrin britanik si “shumë produktiv” dhe konfirmoi marrëdhëniet e posaçme në mes dy vendeve, lajmëron Si-En-En.

Për Xhonsonin, megjithatë, takimi me Bajdenin ishte si “përfshirje në frymë të lehtë”, sepse ishte i hapur për bashkëpunim me Londrën për një seri çështjesh, lajmëron Bi-Bi-Si.

“E re, interesante dhe ne po punojmë shumë. Ne biseduam për rreth një orë e 20 minuta. Ishte një bisedë e gjatë dhe e mirë. Ne mbuluam një gamë të madhe temash”, tha ai.

Tjetra në agjendën e Bajdenit për turneun evropian është Samiti i nesërm i G-7.