Apple nuk do të jetë më e vetmja kompani me vlerë 2 trilion dollarë

25

Apple është e vetmja kompani amerikane që ka arritur një vlerë prej 2 trilion dollarësh në treg. Por së shpejti mund të ketë shumë më shumë kompani në atë klub elitar. Microsoft (MSFT) vlen pak më pak se 2 trilion dollarë. Amazon (AMZN) ka një kapitalizim tregu prej 1.7 trilionë dollarësh dhe pronari i Google Alphabet (GOOGL) vlen rreth 1.5 trilionë dollarë. Aksionet e teknologjisë janë rikthyer përsëri në javët e fundit, duke ndihmuar në shtyrjen e këtyre njerëzve të ngurtë të Nasdaq dhe të tjerëve drejt arritjeve rekord. “Pritjet e fitimeve për S&P 500 janë përmes kulmit për këtë vit pasi investitorët presin këtë rikuperim të madh dhe teknologjia është një pjesë e madhe e kësaj”, tha Daniel Morgan, menaxher i lartë i portofolit me Synovus Trust Company. “Këto kompani janë kaq dominuese”.
Morgan tha se për sa kohë që firmat më të larta të teknologjisë vazhdojnë të gjenerojnë rritje të forta të fitimeve, të gjithë ata, duke përfshirë kompanitë më të vjetra, më të pjekura në grup si Apple dhe Microsoft, duhet të mbeten të dashurit e Wall Street.
Analisti pret që Amazon të arrijë vlerën prej 2 trilion dollarësh në kohën e duhur. Anmuth tha në një raport të fundit se Amazon është “i preferuari” i tij i aksioneve FAANG që shkojnë në fitimet e tremujorit të parë dhe se aksionet mund të rriten edhe 30% të tjera në 12 muajt e ardhshëm. Kjo do ta shtynte vlerën e saj në treg në rreth 2.2 trilionë dollarë. Google vlen rreth 1 trilion dollarë në mënyrë të pavarur ndërsa YouTube vlerësohet rreth 400 miliardë dollarë. Për më tepër, bilancet e shumicës së teknologjive të mëdha janë të pastra, me shumë para dhe pak borxhe. Kjo është një arsye kryesore pse firmat më të larta të teknologjisë gjithashtu janë shfaqur si investime më të sigurta në këto kohë të trazuara.