Analiza e urinës mund të parashikojë ashpërsinë e Covid-19

39

Nëse rezultati i studimit provohet më tej, një proces i rregullt i shqyrtimit mund të ndihmojë në parashikimin se cilët pacientë me Covid-19 janë më të rrezikuar për të zhvilluar sëmundje të rëndë dhe të ndihmojnë në një strategji të suksesshme të trajtimit

Nëse jeni të infektuar me koronavirus, urina juaj mund të tregojë nëse keni të ngjarë të zhvilloni sëmundje të rëndë. Kjo është ajo që një studim i ri ka zbuluar. Një ekip kërkimor i udhëhequr nga studiues nga Universiteti Shtetëror i Wayne në Detroit, Sh.B.A, ekzaminoi mostrat e urinës së pacientëve me Covid-19 dhe gjeti nivele të larta të biomarkerëve specifikë të sistemit imunitar krahasuar me ata që nuk ishin infektuar me koronavirus.

Nivelet e këtyre shënjuesve inflamatorë ishin më të larta tek pacientët me sëmundje bashkëlidhëse si presioni i lartë i gjakut dhe diabeti. Nëse rezultati i studimit provohet më tej, një proces i rregullt i shqyrtimit mund të ndihmojë në parashikimin se cilët pacientë me Covid-19 janë më të rrezikuar për të zhvilluar sëmundje të rëndë dhe të ndihmojnë në një strategji të suksesshme të trajtimit. Urina mund të tregojë shumë për shëndetin. Zbuloni disa gjëra që urina juaj mund të tregojë:

URINË E ERRËT. Nëse urina është e errët, kjo do të thotë që po merrni shumë më pak lëngje sesa ato që kërkon trupi juaj. Një urinë e errët është një shenjë e dehidrimit. Rekomandohet të pini minimumi tetë gota çdo ditë.

GJAK NË URINË. Nëse shihni gjak në urinën tuaj, vizitohuni tek një mjek. Mund të jetë një shenjë e sëmundjes së veshkave, një prostatë e zgjeruar, kancer i fshikëzës së urinës, ose anemi e qelizave drapër. Gjaku në urinën tuaj mund të rezultojë gjithashtu nga ushtrime të vështira ose ilaçe.

URINË ME ERË TË KEQE. Dehidrimi dhe ngrënia e disa ushqimeve mund ta bëjnë urinën tuaj me erë të keqe. Por urina me erë të keq mund të jetë gjithashtu një shenjë paralajmëruese e hershme e sëmundjeve të caktuara si diabeti, infeksioni urinar, problemet e veshkave dhe çështjet e mëlçisë. Nëse vëreni një erë të neveritshme, flisni me mjekun tuaj

LEXONI VIJËN E AVULLIMIT. Një mostër urine përdoret gjithashtu për të testuar shtatzëninë. Testet e tilla bëhen për të kontrolluar hCG (gonadotropina korionike njerëzore), një hormon që është i pranishëm vetëm në trupat e grave shtatzëna.

GURËT NË VESHKA. Nëse ju e ndjeni të shkoni shpesh në banjë, por nuk mund të pastroheni shumë, kjo mund të jetë për shkak të gurëve në veshka që shkakton bllokim në tubin e urinës. Për të kontrolluar nëse keni gurë në veshka, mjeku juaj do të testojë urinën tuaj për kalcium dhe një lloj të caktuar acidi. Një prostatë e zgjeruar, kancer i fshikëzës ose mpiksje gjaku gjithashtu mund të çojë në bllokim.