Aleati i Erdoganit përgatit draftin e kushtetutës turke

82

Bahceli tha se drafti i MHP-së rekomandoi ngritjen e një gjykate të re për t’u marrë me disa çështje të trajtuara tani nga gjykata kushtetuese, duke përfshirë mbylljen e partive politike. Fuqia e parlamentit për të zgjedhur anëtarët e gjyqësorit do të zgjerohet. Megjithatë, AKP dhe MHP kanë shumicën parlamentare, por numri i tyre nuk është i mjaftueshëm për të kërkuar një referendum

Aleati nacionalist i presidentit Recep Tayyip Erdogan, tha të martën e 4 majit se partia e tij kishte hartuar një kushtetutë të re për Turqinë. Kjo parashikon një rregullim të gjyqësorit dhe se së shpejti do t’i paraqitet partisë në pushtet (AKP) të Erdogan-it për diskutim. Erdogan ka thënë se shpreson që një tekst i ri kushtetues mund të jetë gati deri në 2022 për debat publik, ndërsa vendi përgatitet të shënojë njëqindvjetorin e krijimit të republikës turke në 2023 që nga Perandoria Osmane. AKP-ja me rrënjë islamike ka folur për hartimin e një kushtetute të re, por ende nuk ka njoftuar ndonjë detaj. “Ky propozim kushtetues është pishtari demokratik i 100 viteve që qëndrojnë përpara, një lëvizje nga populli ynë për të ndërtuar dhe rimarrë të ardhmen”, tha Devlet Bahceli, udhëheqësi i Partisë së Lëvizjes Nacionaliste (MHP).

Votuesit turq miratuan në 2017-ën kushtetutën aktuale të rishikuar, e cila vendosi një sistem ekzekutiv presidencial në vend të një demokracie parlamentare, kundër disidencës së ashpër nga partitë e opozitës dhe grupet e të drejtave të njeriut.

Bahceli tha se drafti i MHP-së rekomandoi ngritjen e një gjykate të re për t’u marrë me disa çështje të trajtuara tani nga gjykata kushtetuese, duke përfshirë mbylljen e partive politike. Fuqia e parlamentit për të zgjedhur anëtarët e gjyqësorit do të zgjerohet. AKP dhe MHP kanë shumicën parlamentare, por numri i tyre nuk është i mjaftueshëm për të kërkuar një referendum. Kushtetuta ekzistuese e Turqisë u miratua në 1982 pas një grushti shteti ushtarak dhe është ndryshuar shumë herë gjatë viteve. Grupet e të drejtave dhe aleatët perëndimorë të Turqisë kanë kritikuar atë që ata e shohin si rritjen e autoritarizmit nga Erdogan, veçanërisht që nga një përpjekje grusht shteti në vitin 2016 që nxiti goditje të mëdha ndaj kundërshtarëve të tij të perceptuar në shërbimin civil, arsim, ushtri dhe gjetkë. Autoritetet turke thonë se masat ishin të nevojshme për sigurinë kombëtare.