Akademia e Shkencave të Shqipërisë: Në Shqipëri rreth 600.000 të infektuar me Kovid-19

9

Tiranë, 12 janar – Në studimin e fundit të Akademisë së Shkencave të Shqipërisë numri real i të infektuarve me Kovid-19 në vend është rreth 600 mijë persona, lajmëroi korrespondentja e MIA-s nga Tirana.

“Të dhënat që rezultuan me hapjen e fazës së dytë të këtij studimi, i cili përfundoi në dhjetor të vitit të kaluar, janë me shkallë identike të besueshmërisë si edhe në të gjitha rastet ku është zbatuar metoda e njëjtë të testimit në vendet evropiane dhe në vendet e tjera. Studimi nuk ka karakter diagnostikues, por e konfirmon gjendjen reale të shkallës së infektimit me Kovid-19, ndërsa ka të bëjë në prezencën e antitrupave anti-Sars-Kov-2 te popullata”, thekson Akademia.

Shton se niveli i teknologjisë për testim imunologjik që përdoret në këtë studim është gjithashtu si edhe në shumicën e vendeve evropiane apo në SHBA.

“Ky raport është konfirmuar edhe nga operatorët tanë të shërbimeve shëndetësore, të cilët konfirmuan se edhe pse numri i personave të diagnostikuar me Kovid-19 në vendin tonë ishte rreth 600.000 në fund të vitit 2020, numri real është rreth 600.000. Studimi nuk është bërë që të krijohen  fotografi  iluzore të realitetit, as të krijohen gjendje euforike, por të dihet gjendja e vërtetë e përhapjes së pandemisë me një shkallë të njëjtë të sigurisë si dhe në raste analoge në vendet e tjera, në fqinjës apo më larg”, theksojnë nga Akademia.

Sipas Ministrisë së Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale në vend, përfshirë edhe 3.727 teste në 24 orët e fundit, janë bërë gjithsej 297.106 teste, virusi i rrezikshëm është diagnostikuar te 64.627 persona (656 në 24 orët e fundit), janë shëruar 38.421, aktivë ndaj sëmundjes janë 24.954, derisa kanë vdekur 1.252 persona.

Ndërkohë në vend dot, dita e dytë e vaksinimit, janë vaksinuar 60 punonjës shëndetësorë, para së gjithash mjekë epidemiologë.