Abuzime me milionat në emër të integrimit të veriut të Kosovës

2

Miliona euro janë derdhur në emër të integrimit të katër komunave veriore, të cilat popullohen me shumicë serbe.

Burimet kryesore të financimit në Mitrovicë të Veriut, Leposaviq, Zveçan dhe Zubin-Potok janë nga buxheti i Kosovës, nga donacionet e Bashkimit Evropian dhe ndihma financiare nga Serbia, e cila vazhdon t’i mbajë gjallë strukturat paralele, shkruan sot Koha Ditore.

Sukses ishte konsideruar edhe krijimi i Fondit Zhvillimor për komunat veriore, në vitin 2013, pas një marrëveshjeje mes Kosovës dhe Serbisë. Pas një periudhe të mirë të grumbullimit të të hyrave, muajt e fundit, Fondi ka pësuar rënie drastike.

Shkaqet që kanë sjellë këtë gjendje janë duke u hetuar, me kërkesë të Bashkimit Evropian. Arsyeja kryesore për rënien e të hyrave është zvogëlimi i importit nga Serbia dhe Bosnjë-Hercegovina pas vendosjes së taksës prej 100 për qind.

E mjetet që tashmë janë derdhur në xhirollogaritë e komunave janë shpërndarë nëpër projekte të ndryshme. Por shpenzimi i tyre është shoqëruar me abuzime dhe me mungesë të transparencës.

Comments are closed.