A ndikon çokollata në kapsllëk?

Shumë njerëz thonë se çokollata i shkakton kapsllëk. Në fakt, kur studiuesit në vitin 2005 pyetën një grup njerëzish me kapsllëk kronik ose sindromën e zorrës së irrituar (IBS) se cilat ushqime shkaktuan simptomat e tyre, shumica prej tyre emëruan çokollatën si fajtore.

A është e vërtetë? A mund të shkaktojë kjo ëmbëlsirë një efekt anësor kaq të pakëndshëm? Apo perceptimi ndryshon nga realiteti? Ja një vështrim në lidhjen midis çokollatës dhe kapsllëkut.

Çfarë është kapsllëku?

Advertisements

Kapsllëku ndodh kur nuk keni aq shumë jashtëqitje si zakonisht. Është përcaktuar teknikisht si të kesh më pak se tre lëvizje të zorrëve në javë.

Njerëzit me kapsllëk prodhojnë jashtëqitje të forta dhe të thata që lëvizin më ngadalë nëpër zorrët. Edhe pse kapsllëku nuk është kërcënues për jetën, ai mund të jetë i pakëndshëm. Së bashku me shqetësimin e barkut dhe fryrjen, ju mund të zhvilloni hemorroide dhe carje në anus nëse keni kapsllëk për një kohë të gjatë.

Çfarë e shkakton kapsllëkun?

Kapsllëku shpesh vjen nga problemet me dietën. Fibrat dhe uji i bëjnë jashtëqitjet më të buta dhe më të lehta për tu larguar. Nëse nuk merrni mjaftueshëm fibra ose ujë në dietën tuaj, mund të bëheni kaps.

Disa ilaçe mund të shkaktojnë kapsllëk si një efekt anësor. Këto medikamente përfshijnë:

 • antacidet
 • medikamente kundër konvulsioneve
 • medikamente për presionin e gjakut
 • suplementet e hekurit
 • medikamente për sëmundjen e Parkinsonit
 • qetësuesit e dhimbjeve narkotike
 • disa ilacet kundër depresionit

Kapsllëku gjithashtu mund të rrjedhë nga një prej këtyre kushteve shëndetësore:

 • diabetit
 • Semundja e Parkinsonit
 • goditje në tru
 • sëmundje të tjera që prekin trurin ose shtyllën kurrizore
 • lëndimet e shtyllës kurrizore
 • tumoret në zorrët
 • një gjëndër tiroide joaktive, ose hipotiroidizëm

Ndonjëherë, kapsllëku është një rezultat i përkohshëm i një ndryshimi të jetës. Shumë gra zhvillojnë kapsllëk gjatë shtatzënisë për shkak të ndryshimit të niveleve të hormoneve. Disa njerëz kanë kapsllëk vetëm kur udhëtojnë. Me kalimin e moshës, lëvizja në zorrë ngadalësohet dhe ju keni më shumë gjasa të bëheni kaps.

Si ndikon çokollata në kapsllëk?

Studimet nuk kanë konfirmuar se çokollata shkakton kapsllëk, megjithëse disa njerëz pretendojnë se kanë më shumë vështirësi të shkojnë në tualet pasi e hanë atë. Mund të mos jetë kakaoja që duhet fajësuar.

Kapsllëku mund të jetë rezultat i përbërësve të tjerë në çokollatë. Për shembull, çokollata dhe ëmbëlsira përmbajnë qumësht, të cilin disa njerëz e shohin si shkaktar.

Çokollata gjithashtu përmban kafeinë, e cila mund të kontribuojë në dehidratim. Mungesa e ujit në zorrë i bën jashtëqitjet të thahen dhe të kalojnë me vështirësi.

Ushqimet e mbushura me çokollatë janë zakonisht të larta në sheqer, të cilat gjithashtu mund të jenë të vështira për zorrët. Sheqeri shpesh zëvendëson ushqimet më të shëndetshme dhe të pasura me fibra në dietën tuaj që i bëjnë zorrët të lëvizin rregullisht.