A mund të teshtijmë me sy hapur?

Teshtitja ndonjëherë mund të jetë një telash, për shembull, nëse teshtitni ndërsa bëni grimin e syve. Në këtë moment, do të ishte më e përshtatshme të mos mbyllni sytë, por shumë njerëz e bëjnë këtë në mënyrë të pavullnetshme. Ne vendosëm të kuptojmë pse teshtijmë dhe nëse mund ta bëjmë këtë me sy hapur.

ÇFARË ËSHTË TESHTITJA? Teshtitja është një përpjekje e koordinuar e pjesëve të ndryshme të trupit, e cila çon në një nxjerrje të mprehtë të ajrit përmes hundës dhe gojës. Ky reagim ndodh si përgjigje ndaj stimujve fizikë që prekin mukozën e hundës dhe ndihmon në pastrimin e rrugëve të frymëmarrjes. Prandaj, teshtitja është një pjesë e rëndësishme e procesit imunitar të trupit. Kur keni nevojë të teshtini, truri ju dërgon sinjale që të mbyllni sytë, fytin dhe gojën fort. Pas kësaj, muskujt e gjoksit tkurren fuqishëm, më pas muskujt e fytit relaksohen po aq shpejt dhe ajri largohet me shpejtësi nga mushkëritë përmes gojës dhe hundës, duke bartur me vete pikat e pështymës dhe mukusit. Sasia e grimcave që hyjnë në ajër si rezultat i një teshtitje mund të arrijë në 100,000 pika, duke zhvilluar shpejtësi deri në 100 mph dhe duke mbuluar një distancë deri në 26 këmbë. Teshtitja më e gjatë e regjistruar ndonjëherë ka ndodhur në vitin 1983 dhe ka zgjatur për 976 ditë.

A MUND TË TESHTINI ME SY HAPUR? Shkencëtarët thonë se është e mundur të teshtini me sy hapur, por shumica e njerëzve i mbyllin sytë në mënyrë refleksive. Ende nuk ka një përgjigje të saktë se pse teshtitja shkakton reagimin e pulsit. Megjithatë, shkencëtarët sugjerojnë se kështu mbrohet trupi ynë. Kur grimcat irrituese futen në hundë, trupi përpiqet të pastrojë rrugët e frymëmarrjes, duke shkaktuar një teshtitje. Duke mbyllur sytë, ne parandalojmë që mikrobet të futen në to.

Advertisements

GJËRAT QË NA BËJNË TË TESHTIMË

– Grimcat e huaja irrituese

– Irritimi i nervit kur shkulni vetullat

– Alergji apo ftohje

– Ushtrime që thajnë hundën dhe gojën

– Reagimi ndaj dritës së ndritshme të papritur

– Reagimi ndaj ngrënies së tepërt

Disa njerëz duhet të teshtijnë vetëm një herë, ndërsa të tjerët e bëjnë këtë disa herë radhazi. Teshtitja vazhdon derisa të largoni irrituesin në hundë.