A është tringëllima në vesh e trashëguar?

Shumë mjekë do t’u thoshin njerëzve se tringëllima në veshë ishte një simptomë e humbjes së dëgjimit të shkaktuar nga ekspozimi ndaj zhurmës së lartë ose shkaqe të tjera. Megjithatë, hulumtimet e reja sugjerojnë se tringëllima nuk është gjithmonë e lidhur me humbjen e dëgjimit. Për më tepër, disa njerëz mund ta trashëgojnë këtë gjendje nga prindërit e tyre

Tringëllima në veshët është një ndjesi tingulli në veshë pa ndonjë zhurmë të jashtme që krijon tingullin. Edhe pse zhurma në njërin ose në të dy veshët është simptoma më e zakonshme, mund të dëgjoni edhe tinguj të tjerë. Tringëllima në veshë është një gjendje shumë e zakonshme. Meqenëse është kaq i përhapur, mund të pyesni veten nëse ekziston një “gjen tringëllime në veshë”. Përgjigja është: Po, dhe ndoshta ka më shumë se një. Megjithatë, lidhja gjenetike është vetëm një pjesë e të gjithë enigmës.

A ËSHTË GJENETIKE?

Advertisements

Për një kohë të gjatë, studiuesit kanë menduar se tringëllima shkaktohet nga dëmtimi i një pjese të veshit. Shumë mjekë do t’u thoshin njerëzve se tringëllima në veshë ishte një simptomë e humbjes së dëgjimit të shkaktuar nga ekspozimi ndaj zhurmës së lartë ose shkaqe të tjera. Megjithatë, hulumtimet e reja sugjerojnë se tringëllima nuk është gjithmonë e lidhur me humbjen e dëgjimit. Për më tepër, disa njerëz mund ta trashëgojnë këtë gjendje nga prindërit e tyre. Le të shohim se çfarë thonë të dhënat.

LLOJI I TRINGËLLIMËS NË VESHË DHE GJINIA

Në një studim, studiuesit zbuluan se disa forma të tringëllimës në veshë mund të jenë të trashëguara. Ata arritën këtë përfundim pasi studiuan grupe të shumta binjakësh identikë në Suedi, të cilët u ndanë në grupe bazuar në gjininë e tyre dhe llojin e tringëllimës në veshë që kishin. Për habinë e tyre, kur analizuan burrat që kishin tringëllimë në të dy veshët (tinitus dypalësh), shkencëtarët panë të njëjtën gjendje në të dy binjakët në shumicën e çifteve. Kjo do të thotë se gjendja e tyre u zhvillua për shkak të përbërjes gjenetike, e cila është identike tek binjakët. Studiuesit gjithashtu panë lidhjen trashëgimore vetëm tek meshkujt dhe vetëm tek njerëzit me tringëllimë në veshët dypalëshe. Kjo do të thotë se lloje të ndryshme të tringëllimës në veshë kanë shkaqe të ndryshme, dhe këto shkaqe mund të jenë të ndryshme në varësi të gjinisë suaj.

DALLIMET GJENETIKE

Duke e çuar një hap më tej, një studim evropian zbuloi një lidhje midis tringëllimës në veshë dhe tetë gjeneve të ndryshme. Ky ishte një studim i lidhur me gjenomin (GËAS), në të cilin studiuesit mblodhën ADN-në nga mbi 170,000 njerëz dhe kërkuan për variantet e gjeneve që ndodhin më shpesh. Si rezultat, tetë variante të gjeneve u shfaqën te njerëzit me tringëllimë në veshë, por jo te njerëzit që nuk e kishin këtë gjendje. Studimi zbuloi gjithashtu se këto gjene ishin të lidhura me humbjen e dëgjimit, kështu që është e vështirë të thuhet nëse ato mund të shkaktojnë tringëllimë drejtpërdrejt ose mund të shkaktojnë humbje të dëgjimit, e cila më pas çon në tringëllimë në veshë. Në një studim tjetër evropian të GËAS, studiuesit zbuluan se një gjen i quajtur RCOR1 mund të lidhet me tringëllimën. Është interesante se ky gjen është gjithashtu i përfshirë në disa forma të humbjes së dëgjimit sensorineural trashëgues (humbja e dëgjimit e lidhur me veshin e brendshëm). Ekziston një lidhje midis përbërjes gjenetike dhe asaj se sa të prirur jeni për tringëllimë në veshë. Megjithatë, studimet sugjerojnë se vetëm disa forma janë të trashëguara dhe vetëm në një masë të caktuar. Kjo do të thotë se duhet të ketë shkaqe të tjera të tringëllimës në veshë përveç gjeneve tuaja.

Shkaqet më të zakonshme janë: procesi natyror i plakjes,  humbje dëgjimi, bllokimi i kanalit të veshit (mund të jetë për shkak të infeksionit ose grumbullimit të dyllit të veshit), lëndimet e kokës ose qafës, gjendjet kronike të tilla si sëmundja e Meniere ose disa lloje të sëmundjeve të zemrës. Ka shumë shkaqe të ndryshme të tringëllimë në veshët, dhe gjenet tuaja mund të jenë një prej tyre. Megjithatë, nëse tringëllima në veshë shfaqet në familjen tuaj, mund të jeni në gjendje ta parandaloni këtë duke mbrojtur dëgjimin dhe duke mbajtur një mënyrë jetese të shëndetshme.