A e përshpejton menopauza plakjen?

11

Menopauza është një proces i natyrshëm në jetën e çdo gruaje. Simptomat e menopauzës janë të shumta dhe të pakëndshme, të tilla si marramendje, sulme të nxehtësisë dhe skuqje, djersitje gjatë natës, vështirësi në gjumë, lëkundje humori, dhimbje koke dhe pagjumësi.Shumë autorë, përfshirë Steve Horvath, shprehin mospajtime për pikëpamjen se mostrat e menopauzës përshpejtojnë plakje, transmeton KosovaPress.

A është pula më e vjetër apo veza?

Profesori i Universitetit të Kalifornisë, Horvath thotë se studimi i tij zbuloi se menopauza duket se përshpejton plakjen me një mesatare prej 6 për qind, gjë që nuk duket shumë, por prapë shton jetëgjatësinë e gruas.

Kështu, për shembull, gratë që kanë hyrë në menopauzë në moshën 42 vjeç janë më vonë “biologjikisht më të vjetra” në jetë sesa gra të së njëjtës moshë në të cilën filluan menopauza në moshën 50-vjeç.

Këto studime flasin për pasojat e “plakjes biologjike” të qelizave dhe organizmave, por gjëra të tjera ndikojnë në jetëgjatësi shumë më tepër, kështu që menopauza nuk duhet të shqetësojë gratë.

Është shumë më e rëndësishme të kujdesesh për “jetën tënde” përmes zakoneve të shëndetshme të jetesës, ushqimit të shëndetshëm, ecjes dhe aktivitetit fizik, aktiviteteve mendore, aktiviteteve të punës, shoqërimit me familjen dhe njerëzit në mjedis, pasi kjo ndihmon për të parandaluar depresionin, sëmundjen, plakjen e hershme dhe pagjumësinë.

Comments are closed.