A e dinit që takat në fillim u krijuan për burrat?

Sot, takat lidhen me gruan, megjithatë ajo që pak njerëz dinë është se meshkujt mbanin këpucë me taka shumë më parë se femrat. Mund ta besoni? Këpucët me taka të larta u veshën për herë të parë nga ushtarët persianë në shekullin e 10-të, pasi u jepnin stabilitet kur gjuanin harqet dhe shigjetat e tyre. Që atëherë, takat për meshkuj simbolizonin shtatin e lartë shoqëror, fuqinë ushtarake dhe shijen e modës. Më pas, mbajtja e këpucëve me taka filloi të interpretohej si një simbol i pasurisë dhe fuqisë. Ushtarët dhe emigrantët persianë sollën tendencën e këpucëve në Evropë, e cila u konsiderua si modë. Më vonë, aristokratët miratuan trendin e ri si një taktikë të fuqishme ushtarake për t’u dukur më të gjatë. Louis XIV ishte i famshëm si mbreti i takave. Nën sundimin e tij, konsiderohej se sa më e lartë dhe më e kuqe të ishte thembra, aq më i fuqishëm ishte ai që e mbante.

Megjithatë, ai miratoi një ligj në 1670 që vetëm fisnikëria duhet të vishte këpucë me taka. Në atë kohë, gratë dëshironin të adoptonin elemente mashkullore në kuptimin e tyre të modës, si p.sh. mbajtja e kapelave. Takat e grave ishin më të ngushta, zbukuruese dhe më të larta se këpucët me taka të burrave.

Në shekullin e 17-të, burrat filluan të braktisnin rrobat me ngjyra të ndezura dhe bizhuteritë për veshje praktike. Ata filluan të theksojnë praktikën dhe racionalitetin mbi luksin. Që atëherë, dallimi midis burrave dhe grave përmes pamjes së tyre ka qenë një trend dominues. Deri në vitin 1740, burrat ndaluan së mbajturi këpucë me taka. Kërkesa për sofistikim, praktikë dhe për të veshur rroba të thjeshtra e kanë ndalur modën e këpucëve me taka tek meshkujt. Takat u kthyen në mesin e shekullit të 19-të, ku burrat vishnin çizme kauboj me taka të ulëta dhe këpucë me platformë. Për më tepër, epoka e meshkujve që vishnin taka të larta ka kaluar prej kohësh. Burrat me taka dikur simbolizonin fuqinë, pasurinë dhe maskulinitetin, por sot ajo përfaqëson paragjykimin.

Advertisements