SIMONE DE BEAUVOIR: “Sot nuk jetova” (FOTO)

54

“Bota ishte tkurrur në madhësinë e dhomës së saj: kur kalova Parisin me një taksi nuk pashë asgjë më shumë se një skenë me shtesa që ecnin mbi të. Jeta ime e vërtetë ndodhej në krah të saj, dhe kishte vetëm një qëllim – mbrojtjen e saj”, kështu shkruante Simone për vdekjen e të ëmës në librin “Një vdekje vërtet e lehtë”

Simone de Beauvoir, shkrimtarja e njohur franceze që e konsideronte veten më shumë marksiste sesa feministe, shkroi “biblën” e çlirimit të grave, “Seksi i Dytë”, më shumë se 35 vjet më parë nga vdekja e saj të hënën e 14 prillit 1986 në një spital të Parisit. Ajo ishte 78 vjeç. E tanimë, 35 vite pas vdekjes së saj, kujtohet një monument i ndërtimit të “gruas” në shoqëri. De Beauvoir, e cila krijoi një karrierë mbresëlënëse letrare si romanciere, filozofe, eseiste dhe shkrimtare e kujtimeve, ishte shoqja e Jean-Paul Sartre, filozofit, dramaturgut dhe romancierit francez, për më shumë se një gjysmë shekulli. Ajo dhe Sartre vendosën stilin letrar dhe politik për intelektualët e rinj francezë pas Luftës së Dytë Botërore. Edhe pse të dy nuk u martuan kurrë, jetonin gjithmonë në apartamente të veçanta ose dhoma hoteli dhe shpesh eksperimentonin me çështje të tjera dashurie. Ata u përpoqën të shiheshin çdo ditë nga koha kur u takuan në Sorbonne në 1929, derisa Sartre vdiq në 1980.

“Vdekja e tij na ndan. Vdekja ime nuk do të na bashkojë përsëri. Kështu janë gjërat”, shkroi De Beauvoir, një ateiste gjatë gjithë jetës së saj, në një kujtim për ditët e fundit të Sartrit. Megjithëse Sartre, i cili refuzoi të pranonte çmimin Nobel në Letërsi në 1964, mund të ketë qenë më i njohur se sa mikesha e tij në qarqet letrare dhe intelektuale të botës, De Beauvoir mund të ketë pasur më shumë lexues me “Seksin e Dytë”. Vepra, e lartësuar si një ekzaminim historik i pozitës së grave në një botë të mbizotëruar nga burrat, shiti më shumë se 1 milion kopje në Shtetet e Bashkuara, asokohe.

FITUESI I ÇMIMEVE GONCOURT

As De Beauvoir nuk i mungoi fama. Romani i saj “The Mandarins”, një përrallë e një shkrimtari francez dhe marrëdhënia e saj me një homolog amerikan, fitoi çmimin Goncourt, çmimin letrar më të lakmuar të Francës, në 1954. Megjithëse “Seksi i Dytë” shpesh konsiderohej si një frymëzim për lëvizjet çlirimtare të grave, De Beauvoir nuk u bashkua me Lëvizjen Feministe Franceze, 20 vjet pasi libri i saj u botua në 1949. “Unë thashë se nuk isha feministe”, kujtoi ajo më vonë, “sepse mendova se zgjidhja e problemeve të grave duhet të varet nga evolucioni socialist i shoqërisë”. Por ajo ndryshoi mendim dy dekada më vonë.

REAGIMI I FEMINISTEVE

“E kuptova që në 20 vitet e kaluara, pozicioni i grave në Francë nuk kishte ndryshuar me të vërtetë dhe se socializmi, siç është evoluar për shembull, në Rusi, nuk ka ndryshuar as pozicionin e grave”, tha ajo. Vdekja e saj solli një reagim të ashpër nga feministet në të gjithë botën. Tipike ishte ajo e Gloria Steinem, e cila tha në një deklaratë: “Kjo është e vështirë për t’u besuar se ka një botë pa praninë e saj. Më shumë se çdo qenie tjetër, ajo është përgjegjëse për lëvizjen aktuale të grave ndërkombëtare. Jeta e saj ishte po aq pioniere sa puna e saj. Ndërkombëtarisht dhe personalisht, ajo u dha grave guximin të përpiqen për liri në punë dhe jetë”.

UDHËHEQJA E LUFTËS

Ministri francez i Kulturës, Francois Leotard, tha për De Beauvoir: “Urrejtja e ideve dhe konformitetit të pranuar, ajo vuri gjithçka në punën e saj, në idetë e saj, një luftë që ajo drejtoi me shokun e saj Jean-Paul Sartre”. Për të çliruar veten e tyre, De Beauvoir u kërkoi grave të kishin një profesion dhe, nëse ishte e mundur, të refuzonin martesën. Ajo e shikonte martesën si një institucion të pahijshëm, borgjez që i vinte gratë në një pozitë inferiore. “Në fund të fundit, tha ajo, unë mund të isha martuar me Sartrin. Por besoj se kemi qenë të mençur që nuk e kemi bërë kështu”. Me Sartrin, tha De Beauvoir, problemi i shtypjes mashkullore nuk u shfaq kurrë. “Sartri nuk është në asnjë mënyrë shtypës”, tha ajo. “Po të kisha dashur dikë tjetër përveç Sartrit, përsëri nuk do ta kisha lejuar veten të më shtypnin”. Për De Beauvoir, një refuzim për t’u martuar do të thoshte një refuzim për të pasur fëmijë gjithashtu. “Unë u kam shpëtuar shumicës së lidhjeve të grave: amësisë, jetës së një amvise”, tha ajo një herë. Por, mungesa e fëmijëve provokoi kritika ndaj saj si një filozof intelektual që nuk e kuptonte plotësisht rolin e grave.

BIOGRAFIA

Lindur në Paris, më 9janar 1908, Simone Lucie Ernestine Marie Bertrand de Beauvoir ishte vajza e madhe e një avokati të klasës së mesme që krenohej me ateizmin e tij. Sidoqoftë, nëna e saj ishte një katolike e devotshme, e cila këmbënguli që dy vajzat e saj të merrnin një arsimim manastirësh. “Ky konflikt mes tyre”, tha De Beauvoir, “ishte një gjë e mirë për mua, sepse do të thoshte që nuk mund të lidhesha me asnjërin prej tyre dhe duhej të vendosja vetë”. Në vitin 1929, ajo u emërua profesoreshë e filozofisë në një kolegj në Marsejë. Ajo më vonë dha mësim në Rouen dhe Paris para se të kthehej te letërsia. Ajo shkroi romanin e saj të parë në vitin 1943. Në kohën kur “Seksi i Dytë” u botua gjashtë vjet më vonë, ajo kishte shkruar dy romane dhe dy libra esesh. De Beauvoir tha se ajo shkroi “Seksin e Dytë” sepse donte të shkruante për veten e saj dhe e dinte se nuk mundej derisa zbuloi së pari se si ishte të ishe një grua. Pas suksesit të saj më të shitur, ajo vazhdoi të shkruajë romane, një studim mbi plakjen dhe katër vëllime të autobiografisë, përfshirë punën e saj të fundit – “Adieux. Një lamtumirë Sartrit” – botuar në 1981. Punimet e saj madje përfshinin një përshkrim shumë të hollësishëm, 200 mijë fjalë të “Marshimit të gjatë” nga Mao Tse-tung.

DOKUMENTARI I JETËS

Në vitin 1979 jeta e saj u bë objekt i një dokumentari filmik të vlerësuar gjerësisht. Sartre dhe De Beauvoir kryesuan një lëvizje rinore dhe intelektuale në vitet 1950 dhe 1960 që rrënjoset në lagjen e vjetër St. Germain des Pres në Bregun e Majtë në Paris. Ndjekësit e quajtën atë “lëvizja ekzistencialiste” dhe këmbëngulën se ajo ishte modeluar sipas filozofisë së Sartrit. Ekzistencializmi thotë se njerëzit nuk janë pjesë e një sistemi të rregulluar metafizik, por që individët janë plotësisht të lirë dhe përgjegjës për atë që i shkaktojnë vetes. De Beauvoir, si shkrimtarja më e famshme franceze e kohës së saj, kishte një ndikim të madh te gratë e reja të tërhequra nga moda e re intelektuale. Në një libër të fundit për jetën e pasluftës në Bregun e Majtë, autorët britanikë Paul Webster dhe Nicholas Powell shkruan se De Beauvoir “pati një efekt të pallogaritshëm në vlerat morale të adoleshentëve, vajzave franceze të klasës së mesme, edukimi i të cilave arrinte në më shumë se një seri ndalesash”.