5 pasojat e koronavirusit që ndikuan në sektorin e teknologjisë së lartë

36

Sektori i telekomunikacionit dhe teknologjisë së konsumatorit është prekur seriozisht nga epidemia e koronavirusit. Epidemia kishte një efekt negativ në shumë fusha të jetës njerëzore, si dhe në biznes dhe zinxhirët e furnizimit.

Për më tepër, ngjarje të rëndësishme, konferenca dhe forume në industrinë e telekomunikacionit u anuluan. Në të njëjtën kohë, njerëzit kryesisht punojnë nga distanca, gjë që çoi në vonesa në hyrjen në transaksione të rëndësishme dhe zbatimin e nismave. Por ja cilat janë 5 efektet e pandemisë së koronavirusit në teknologjinë e lartë:

Ndërprerjet në zinxhirin e furnizimit

Pasi u shfaq në Kinë, virusi u përhap kryesisht në këtë vend, i cili çoi në mbylljen e shumë fabrikave, si dhe për faktin se kishte vonesa në dërgesat. Fakti është se Kina është një nga ekonomitë më të forta në botë, si dhe vendi me tregtinë më aktive.

Dhe në lidhje me problemet e mëdha për shkak të epidemisë në Kinë, pësuan gjithashtu ekonomitë e vendeve të tjera që ishin të lidhura ngushtë me tregtinë me Kinën. Në veçanti, Apple u godit, duke vuajtur nga vonesat në dërgesat e iPhone, pasi fabrikat e smartphone-ve ndodhen në Kinë.

Anulimi i konferencave të rëndësishme

Siç e dini, shumë konferenca dhe forume janë anuluar për shkak të epidemisë së koronavirusit. Në veçanti, një nga konferencat më të rëndësishme që u anuluan për shkak të epidemisë ishte Kongresi Botëror i Mobile (MwC), kongresi i planifikuar do të mbahej në Barcelonë nga 24 shkurti deri më 27 shkurt.

Kjo është një ngjarje kryesore në zhvillimin e industrisë së telekomunikacionit, e cila tërheq aktorët kryesorë. Në kuadër të konferencës, kompanitë ndajnë risitë dhe më e rëndësishmja, hyjnë në partneritete të rëndësishme dhe marrëveshje bashkëpunimi.

Përveç MWC, Facebook anuloi Konferencën e Zhvilluesve të F8 dhe Samitin e marketingut global, Google pblikoi Google Cloud Next në internet, dhe IBM gjithashtu u detyrua të tregojë konferencën e saj në internet, e cila tërhoqi më shumë se 30 mijë vizitorë vitin e kaluar.

Nevoja në rritje për komunikim në distancë

Shumë punonjës transferohen në punë në distancë. Shërbimet arsimore, si dhe shërbimet e tjera, gjithashtu komunikojnë në internet. Kjo çon në një rritje të nevojës për teknologji 5G.

Për zhvillimin e biznesit, aftësia për të kryer telekonferenca është e rëndësishme. Shpesh, teknologji të tilla përdoren për të ofruar shërbime mjekësore kur mjekët këshillojnë pacientët pa pasur nevojë të jenë fizikisht të pranishëm.

Rritja e teknologjisë së realitetit virtual

Epidemia e koronavirusit ka bërë që shumë kompani, përfshirë Apple, Google dhe Microsoft, të transferojnë punonjësit e tyre në punë në distancë. Për më tepër, shumë kanë kufizuar lëvizjen në hapësirën e punonjësve të tyre, jo vetëm në vendet e huaja, por edhe në të gjithë territorin e vendit të tyre. Kjo është mënyra më e sigurt për të parandaluar përhapjen e virusit, por kërkon disa përpjekje për ta mbajtur kompaninë të funksionojë si më parë.

Prandaj, kompanitë shpesh i drejtohen teknologjive të realitetit virtual. Kjo teknologji është përdorur më parë për të siguruar trajnimin e punonjësve, por kjo nuk është opsioni i vetëm për të përdorur VR.

Rritja e investimeve në zgjidhjet e zgjuara të qytetit

Qytetet nëpër botë përdorin teknologjinë e zgjuar të qytetit për të luftuar koronavirusin. Në veçanti, policia në Kinë përdor drone me sensorë termikë për të identifikuar njerëzit me ethe. Në Korenë e Jugut, ata krijuan një aplikacion që lejon pacientët në karantinë të kontaktojnë punonjësit socialë dhe të raportojnë mirëqenien e tyre, si dhe të bëjnë të gjitha pyetjet e tyre.

Qeveria Australiane ka organizuar një vend referimi online për të gjithë ata që duan të bëjnë pyetjet e tyre. Përdoret gjithashtu për të luftuar dezinformatat. Të gjitha këto vendime janë afatgjata, ato ju lejojnë të menaxhoni situatën gjatë krizës. Shumica e këtyre teknologjive kanë për qëllim mbështetjen e funksionimit të përditshëm të qytetit.

Sipas ekspertëve nga Business Insider Intelligence, investimet në zgjidhje të tilla deri në vitin 2025 do të arrijnë në 295 miliardë dollarë. (ordonews)

Comments are closed.