​U jepte ëmbëlsira, pastaj ua nxirrte organet pa anestezion

6

Më 24 maj 1943, kur në dritën e rrjedhës së luftës tashmë ishte e qartë se “makina e vdekjes” duhej të ngrihej plotësisht, Josef Mengele, mjek dhe shkencëtar, i cili më parë ishte mjek për trupat SS në Francë dhe Rusi, erdhi në Aushvic.

Një doktor i diplomuar me doktoratë në antropologji, ishte një mbështetës i fortë në idetë e Hitlerit rreth racës ariane dhe superioritetit të popullit gjerman.

Racës, ku ishte njeriu i djathtë i Otmar Freiherr von Verschuer, një avokat i fortë i Eugjenikut dhe një avokat për sterilizimin e detyruar, i cili ishte i obsesionuar me studimin e sëmundjeve të trashëguara dhe binjakëve si dukuri.

Eugjenikët ishin shkencëtarë të shekullit 19-20, të cilët besonin se raca njerëzore mund të bëhet më e mirë nëse përhapja e tij kontrollohet dhe nëse përdoren dijenitë për gjenetikë për të përzgjedhur karakteristikat e dëshiruara të trashëgimisë, por metodat që kjo të arrihet te njerëzit u tregua e dyshimtë.

Nazistët në Evropë zbatuan të njëjtën logjikë, kështu që ata shpallën hebrenjtë, romët, sllavët, homoseksualët dhe ata me probleme mendore dhe fizike si lloji më i ulët. Mengele i përkiste një grupi të eugjenistëve, të cilët besonin fort se po bënin një shërbim të madh për racën njerëzore, duke zgjidhur ato që i konsideronin si inferiore, transmeton KosovaPress.

Mengele u quajt “një engjëll i vdekjes” kryesisht, pasi puna e tij iu kushtoi 400,000 njerëzve me jetë, duke i vendosur madje edhe në dhomat e gazit.

Megjithëse metodat dhe mënyra e punës së Mengele në Institutin e Frankfurtit ishin profesionale, ajo që bëri në Auschwitz ishte pa justifikim.

“Xhaxhai Mengele”, siç e quante veten ndërsa ndante ëmbëlsirat me fëmijët, injektoi kimikate dhe bojë në sy, kreu operacione pa anestezi, transfuzione të panevojshme të gjakut, operacione të ndryshimit të gjinisë dhe shumë tmerre të tjera.

Mengele, pavarësisht nga tmerret që kishte kryer, nuk përfundoi në gjykatë. Nëpërmjet Genoa ai u arratis në Uruguai së pari, ku u martua përsëri nën emrin e tij Jose Mengele, pastaj shkoi në Paraguai dhe Brazil në 1961.

Ai u bë mik me nazistin Wolfgang Gerhard, dhe është varrosur nën emrin e tij. Vdiq nga një atak në zemër duke notuar në det më 1979.

Comments are closed.